Óriási a növekedési potenciál az agráriumban

Óriási a növekedési potenciál az agráriumban

Óriási a növekedési potenciál az agráriumban

gyártás

2 perc

Akár 300 milliárddal, vagyis mintegy 10 százalékkal is növekedhetne négy éven belül a hazai mezőgazdaság teljesítménye, ha megfelelően kidolgozott stratégiát alkalmaznának a digitális átállásra.

Óriási a növekedési potenciál az agráriumban, amelynek kihasználására elegendő lenne az ágazat éves kibocsátásának alig fél százaléka – olvasható az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) összefoglalójában. Miközben az IT-eszközellátottság az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően jó, addig az eszközök megfelelő használatából származó előnyök még kihasználatlanok, és ezen a területen a gazdálkodók motivációja, tudása is tovább fejlesztendő.

A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar teljesítménye folyamatosan növekszik, de a növekedési lehetőség még így is jelentős. Az agrárgazdaság integráltsága, teljesítménye és hatékonysága, összehasonlítva a hasonló vagy akár rosszabb természeti és geopolitikai helyzetben lévő országok (például Hollandia vagy Izrael) teljesítménymutatóival, jelentős tartalékokkal rendelkezik.

A piac fejlődését gátló tényezők között kiemelhető néhány szabályozási kérdés, az ágazat humánerőforrásának hozzáállása, illetve képzettsége, de a meglévő eszközök és korábbi fejlesztések kihasználtsága is messze elmarad az optimálistól.

Okosmegoldásokból profitálhatnak a gazdálkodók

„Uniós elemzések jól mutatják, hogy a munkagépek 'okosításával', nyomon követesével, automatizációjával körülbelül 2 euró/hektár megtakarítás érhető el. Ha már a teljes gépsor intelligens és az adott parcellában négyzetméter pontosan adatbázisba gyűjtjük a kijuttatott vetőmag, műtrágya, növényvédőszer mennyiségét, valamint a betakarítás adatait a harmadik évtől a megtakarítás a 40-50 euró/hektárt is elérheti. Amennyiben pedig az üzem szintjén gyűjtjük az adatokat és hozzájutunk az időjárás, növényvédelem adataihoz, információihoz, a megtakarítás elérheti a 80 euró/hektár szintet” – az IVSZ agrárinformatikai munkacsoportjának vezetője.

Probléma még a meglévő szakemberek hozzáállása is, illetve a munkaerőhiány. Varga Péter hozzátette: az üzemek számát figyelembe véve 3000 informatikát és a mezőgazdasági folyamatokat egyaránt ismerő, az alkalmazásokat tervező, üzemeltető, a felhasználókat oktató és tanácsadást nyújtó szakember hiányzik ma az ágazatból.

Összességében a piac adottságait és növekedésének gátjait figyelembe véve jól látszik, hogy ma az infokommunikációs eszközök fejlesztésével, elterjesztésével és a hozzá kapcsolódó tudás növelésével jelentősen bővülhetne az agrárium kibocsátása.