Példátlan növekedést hozhat a mesterséges intelligencia

Kapcsolódó cikkek

Példátlan növekedést hozhat a mesterséges intelligencia

Példátlan növekedést hozhat a mesterséges intelligencia

gyártás

3 perc

Szektortól függően akár 70-80 százalékkal is növelheti a cégek a jövedelmezőségét az új technológia – derül ki az Accenture kutatásából.

„A mesterséges intelligencia forradalmasítani fogja azt, ahogyan a vállalkozások versenyeznek és növekednek. Hamarosan egy teljesen új termelési tényezőt fog képviselni, amely beindíthatja a vállalatok jövedelmezőségét” – nyilatkozta a kutatás kapcsán Paul Daugherty, az Accenture technológiai és innovációs igazgatója.

Óriási lehetőségeket rejt a mesterséges intelligencia

A jelentés háttérszámításokkal modellezi, hogy 2035-re milyen komoly hatást gyakorolhat az AI (Artificial Intelligence) a gazdaságra. A szakemberek 12 országban 16 iparágat vizsgáltak, több gazdasági mutatót is számba vettek és összehasonlították ezek változásait. Ez alapján elkészítették a gazdasági növekedés lehetséges forgatókönyveit – a mesterséges intelligencia bevezetésével és anélkül.

AI-vezérelt látványos növekedés – számokban

A tanulmányban az egyik mutató az előállított áruk és szolgáltatások értékét is figyelembe vevő bruttó hozzáadott érték növekedési rátája, amellyel kapcsolatban a szakemberek arra jutottak, hogy az AI alkalmazása 1,7 százalékpontnyi súlyozott átlaggal növelheti a gazdasági növekedési rátákat.

A kutatók szerint a következő három szektorban lesz a legnagyobb a bruttó hozzáadott érték éves növekedése 2035-re: informatika és kommunikáció 4,8 százalék, gyártás 4,4 százalék, illetve pénzügyi szolgáltatások 4,3 százalék. Mindez – csupán ebben a három szektorban – további 6 milliárd dollárnyi bruttó hozzáadott értéket jelenthet. 

Még a munkaigényes szektorokban is, mint például az oktatás és a szociális szolgáltatások terén, ahol a termelékenység növekedése általában lassú, jelentősen nőhet a bruttó hozzáadott érték, 109 milliárd, illetve 216 milliárd dollárral.

Az iparági jövedelmezőség speciális vizsgálatával a kutatás igazolja azt a feltételezést is, hogy a technológia példátlan lehetőségeket kínál. Olyan munkaigényes szektorokban is – mint például a kis- és nagykereskedelem – hatékonyabbá teszi az emberi munkaerőt, amellyel akár 60 százalékos profitnövekedést is elérhetnek a cégek. 

Jó példa erre a tőkeigényes gyártás iparág megemlítése, ahol az AI-vel ellátott gépek képesek helyettesíteni a hibás és inaktív berendezéseket, így ezzel folyamatosan nőhet a megtérülési ráta. Mindez óriási mértékű, 39 százalékos profitnövekedést eredményezhet a szektorban 2035-ig. Az oktatás területén 84 százalékos, de az egészségügy terén is 55 százalékos növekedést jelez a kutatás.