Pörög az otthonautomatizálás

Pörög az otthonautomatizálás

Pörög az otthonautomatizálás

gyártás

2 perc

A Juniper Research kutatása szerint az otthonautomatizálás és az intelligens készülékek piaca lesz a két leggyorsabban növekvő szegmens az elkövetkező öt évben.

Az elemzés azt vetíti előre, hogy az intelligens otthonokba tervezett hardverek és alkalmazások bevétele ebben az évben eléri a 83 milliárd dollárt, 2021-re pedig ez az összeg már 195 milliárd dollárra becsülhető. Ezt a növekedést várhatóan a szórakoztató elektronika, az automatizálás, az egészségügyi megoldások és a csatlakoztatott eszközök generálják.

Még mindig a „nagy négyes” a meghatározó

A kutatás megállapította, hogy a piacvezetők, így az Alphabet (a Google anyavállalata), az Amazon, az Apple és a Samsung még tovább erősíti pozícióját azzal, hogy jelenlegi készülékeit a felhőalapú szolgáltatásokra és a kapcsolódó eszközbázisokra építi. A Juniper ezeket a vállalatokat a termékfejlesztés, az iparon belüli partnerség kiterjedtsége, az elfogadott üzleti modell sikere, valamint az innovációs szint szerint rangsorolta.

A tanulmány szerint az Amazon vezető pozícióját elsősorban az adja, hogy innovatív hozzáállással felhőalapú szolgáltatásokat alkalmaznak az Alexa virtuális személyi asszisztensen keresztül, valamint a cég erőssége érthetően továbbra is az internetes kereskedelem.

A Juniper egyik munkatársa, Sam Barker kiemelte: az Amazon számos kiegészítő piaci szereplővel társult, így ezzel is tovább növelte a szolgáltatásának értékét. Eközben megfelelően hasznosította saját felhőalapú platformját is, és a funkcionalitás szempontjából ügyesen megkülönböztette Echo okoshangszóróját a konkurensektől.

A kutatás megállapította, hogy a piaci részesedés növekedése az intelligens szórakoztatás szegmensében lassabb lesz, mint az olyan feltörekvő ágazatokban, mint az okoskészülékek és az otthoni automatizálás. Várakozásaik szerint a kapcsolódó szolgáltatásokból (Netflix, Amazon) származó részesedés is csökkenni fog – míg 2017-ben a 70%-át, addig 2021-ben az 50%-át teszik majd ki a teljes piacnak.

Eközben az olyan szegmensekben, mint a távolról történő monitorozás és automatizálás új cégek is beléptek a piacra, ezekre példa a többi között a littleBits, Notion és aZ iVee.

Forrás: IoT Now