Robotinvázió a magyar gyárakban

Kapcsolódó cikkek

Robotinvázió a magyar gyárakban

Robotinvázió a magyar gyárakban

gyártás

1 perc

Az elmúlt időszakban folyamatosan növekedett az automatizált gépek jelenléte a hazai iparban, a Nemzetközi Robotikai Szövetség felmérése alapján pedig további bővülésre lehet számítani.

Nagyjából 5400 robotot használtak ipari célra 2016-ban Magyarországon, ami 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban – idézi a szövetség eredményeit a Vg.hu. Ráadásul a 2011-2016 közötti ötéves időszakban éves átlagban 18%-kal több önműködő robot látott el gyártási feladatokat.

A digitalizáció a cégek túlélésének kulcsa

A robotok összlétszámát tekintve 2016-ban Magyarország a 32. helyen állt a globális rangsorban, a tízezer dolgozóra eső ipari robotok száma – ezt a mérőszámot használják nemzetközi összehasonlításoknál – hazánkban 57 volt.

Ezen belül fontos szektor az autóipar, ahol 281 robot jutott tízezer alkalmazottra, míg a többi alkategória átlaga csupán 32 volt. Ugyanezen mérőszám európai átlaga 99, a régióban kiemelkedik Csehország (131) és Szlovákia (101), ám Lengyelországban például még nálunk is kevesebb, csupán 32 a tízezer dolgozóra jutó robotok száma.

A szövetség pozitívan értékeli a magyar robotizációs folyamatot, a 2017-től 2020-ig tartó időszakban az eladások emelkedését várja hazánkban. Kiemelték az állami Irinyi-tervet is, melynek révén az ipar aránya 24-ről 30 százalékra nőhet a teljes GDP-termelés arányában.