Robotok a gyárban: így küszöbölnék ki a baleseteket

Kapcsolódó cikkek

Robotok a gyárban: így küszöbölnék ki a baleseteket

Robotok a gyárban: így küszöbölnék ki a baleseteket

gyártás

4 perc

Több kamera 3D-s képének segítségével a Veo Robotics olyan együttműködő robotokat fejleszt, melyek tekintettel vannak a velük dolgozó emberekre is, így egyszerre lesz hatékonyabb és biztonságosabb a nagyipari gyártás.

Nem kérdés, hogy a robotok egyre nagyobb szerepet fognak kapni a gyártásban. Így még fontosabbá válnak azok a megoldások, amelyek lehetővé teszik, hogy biztonságosan együtt tudjanak dolgozni az emberi munkaerővel, hiszen a kétfajta munkavégzés együtt többet érhet. A Veo Robotics olyan rendszert állított össze, melyeknek köszönhetően a gépek érzékelik a körülöttük lévő teret, és észreveszik az abban mozgó embereket, vagy akár a balesetveszélyes törmeléket is.

Veszélyes műszak

Robotok a gyártósor mellett

A cég alapítója, Patrick Sobalvarro szerint egyre nagyobb az igény az olyan szerkezetekre, melyek nem veszélyeztetik a közelükbe érkező munkásokat. Jelenleg is rengeteg gyártósoron végzik robotok a nehéz munkát, ám ezek gyakran ketrecekkel, kerítésekkel vannak elválasztva az emberi munkát is alkalmazó területektől. Az ilyen biztonságos-veszélyes zónák kijelölése helyett a Veo-nál a térérzék fejlesztésére építenek, céljuk, hogy a robotok dinamikusan képesek legyenek tekintettel lenni a körülöttük lévőkre.

A cégvezető szerint a világ összes kerítésénél biztonságosabb, ha a robotokat már eleve az emberi együttműködést szem előtt tartva tervezik meg. Ezt a hozzáállást az igáslovak tartásához hasonlította: egyszerűbb betanítani az állatot arra, hogy bárhol felismerje a gazdáját, mint folyton egy masszív istállóban tartani.

Teljes térlátás

A rendszer négy távolságérzékelő kamerát használ a helyiség sarkaiban elhelyezve, ezek együttes adataiból pontos 3D-s térkép készül az egész munkaterületről. Innentől kezdve az üzemeltető feladata, hogy kijelölje azokat a zónákat, ahol a masina szabadon mozoghat, az algoritmus pedig azonnal rögzíti, amint valamilyen ismeretlen objektum lép a gép munkájának útjába.

Ilyenkor a szerkezet lelassít vagy akár meg is áll, ha pedig nem 100%-ig biztos abban, hogy mozoghat-e, akkor is inkább a leállást választja, és segítséget kér a karbantartóktól. Az alábbi videóban Clara Vu társalapító demonstrálja, hogyan néz ki a folyamat a gyakorlatban, például egy hűtő összeszerelésekor.

A megoldást „robot-agnosztikusnak” nevezik, tehát gyakorlatilag bármely meglévő rendszert fel lehet vele szerelni, hiszen magukat a gépeket alapvetően nem kell átprogramozni, csak alá kell vetni a kamerák utasításainak. 

Egyelőre még egyszerű, fogyasztói piacon értékesített érzékelőket (az Xbox játékkonzol Kinect szenzorait) használják, így mindenekelőtt ezeket szeretnék ipari minőségű távolságmérőkre cserélni. Céljuk, hogy a szabályozások tekintetében is rendben legyenek a fejlesztések, utána pedig 2019-re tervezi a cég a tényleges piaci bevezetést – az egyelőre meg nem nevezett üzleti partnereikkel együtt.

Forrás: TechCrunch