Robotok a gyártósor mellett

Robotok a gyártósor mellett

Robotok a gyártósor mellett

gyártás

2 perc

Ahogy a technológia rohamosan fejlődik, úgy válik egyre aktuálisabbá a kérdés, vajon mikorra jutunk el oda, hogy a gyártás folyamatait teljes egészében átvegye a robotika.

Már korábban is idéztük azt a McKinsey által készített kutatást, amely az ipari robotok eladási számait vette sorra, ezek alapján egyértelműnek látszik, hogy fontos szerepük lesz a jövőben is. Íme, néhány trend, amely az átállás folyamatát meghatározhatja.

Állandó innováció 

Készen áll az ipari szektor az IoT-re?

Jelenleg azt a korszakot éljük, amikor a folyamatok folytonos optimalizálása és javítása kap kiemelt szerepet a vállalkozásoknál. A mechatronikában végbemenő innováció egyre nagyobb méretet ölt, például a sebességváltók, a csapágyak vagy az indítókarok esetében. Ezekhez hozzáadódnak még az irányító szoftverek és kezelőfelületek fejlesztésében elért áttörések, amelyek javítják az ipari robotok teljesítményét, főként a precizitás és a gyorsaság tekintetében. Ebben az esetben a termelékenység növelése az első számú prioritás. 

A „puha” robotika felvirágzása

Annak érdekében, hogy az innovatív cégek megfeleljenek az elvásároknak, és egy kicsit „személyre szabottabbá” tegyék a gyártást, a kutatások egyre inkább az olyan robotok tervezése felé mozdulnak el, amelyek az eddigi modelleknél jóval sokoldalúbbak. A legizgalmasabb fejlesztésnek minden bizonnyal azok az „univerzális” fogókarok számítanak, amelyek a lágyabb anyagok tulajdonságaival rendelkeznek, és gyakorlatilag képesek alkalmazkodni bármilyen tárgynak az alakjához, amelyet összecsípnek, így akár egy tojást is könnyedén felemelhetnek anélkül, hogy összetörnék.

„Döcögős” piaci átalakulás

A Barclay’s Equity felmérése alapján a tavalyi évben 4 300 kollaboratív, ipari alkalmazásban lévő robotot értékesítettek, az eladások értéke a becslések szerint megközelítőleg 126 millió dollárra rúgott. Ez igencsak impozáns, több mint 70 százalékos emelkedést jelez 2013-hoz képest. Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy az összes eladáson belül továbbra is csupán 2 százalékot tesz ki az ipari robotok értékesítése.

Az úgynevezett kollaboratív robotok esetében a kínálat a Rethink Robotics által 4 éve piacra dobott, a maga idejében úttörőnek számító Baxter megjelenése óta sokkal színesebb és tecnikailag is magasabb színvonalú. A nagyszabású innováció ellenére azonban nehéz betörni a piacra az új modellekkel, ami főként a biztonsági szabványok hiányosságaira vezethető vissza. 

Forrás: IoT Now