Robotok és VR a gyárakban

Robotok és VR a gyárakban

Robotok és VR a gyárakban

gyártás

2 perc

A Dolgok Internete egyre nagyobb ütemben terjed az iparban is, így például a technológia korábban inkább szórakozásra használt területeit is igénybe vehetik akár a gyártás során is.

A Schneider Electric összegyűjtötte, hogy milyen trendekre érdemes odafigyelni az ipari IoT (IIoT) területén. Íme, néhány további megfontolandó szempont, valamint néhány jóslat a jövőre nézve. Az első részt itt olvashatja el.

A fejlett analitika, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás egyre inkább az IIoT részévé válnak

A szervezetek már régóta használják az üzleti intelligencia (BI) platformokat és a vállalati gyártási intelligencia (EMI) eszközöket, hogy megértsék és fejlesszék folyamataikat. Az IIoT-nek köszönhetően a gyártók a fejlett analitika, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás által ma már még nagyobb mértékben támogathatják az analitikus megoldások használatát. Mivel az IIoT az intelligens érzékelőkből és egyéb hasonló eszközökből származó, elszigetelt adatokat fejlett alkalmazásokkal és prediktív elemzési lehetőséggel kapcsolja össze, egyúttal stratégiai előrelépést is jelent a gyártási teljesítmény javítása érdekében. 

Az IIoT segít kiaknázni a kiterjesztett és a virtuális valóság előnyeit 

A szimulátoralapú képzés az új munkatársak számára hatékony eszköz lehet a létesítmény működésének megismerésében és a munkafolyamatok elsajátításában. Az IIoT-kompatibilis technológiák, így például a játékok, a kiterjesztett és a virtuális valóság (AR/VR) vagy a 3D-s technológiák, hordozható eszközök használatával valósághűen reprodukálhatják a valódi üzemeket, feladatokat, felügyeletet és eszközöket. 

A szimuláció elősegíti a tanulást és a készségek fejlesztését a váratlan üzemi szituációk kezelésére, ezáltal a munkavállalók bizalma növekszik a munkájuk elvégzése és a vészhelyzetek megoldása iránt. A szimulációs alkalmazások közé tartozhat az új szoftverek, programok tesztelése és hitelesítése, valamint a rendszermigrációk támogatása is. A konkrét vészhelyzetben való megfelelő cselekvés elsajátításához a Schneider Electricnél például létezik egy VR-szoftver, amely azt jelenti, hogy egy speciális szemüveg segítségével oktatják a veszélyes üzemekben az egyes hibaelhárítási folyamatokat, akár oktatóteremben is.

Mi várható a következő két évben? 

Az ipari okostechnológia hatására a gépek és rendszerek már most olcsóbbak, gyorsabbak, intelligensebbek, hatékonyabbak, és a segítségükkel elért termelékenységi szint is minden eddiginél magasabb világszinten. Ezek az előnyök és a profitszerzés lehetősége mindenki számára vonzóvá teszik az IIoT-t. A haszonnövelés és a széles körű gazdasági fejlesztések mellett a kormányzatok és az ipari szereplők olyan új, hatékony eszközökhöz juthatnak hozzá, amelyek használatával sokkal nagyobb eséllyel küzdhetnek a legnagyobb globális kihívásokkal, például a környezetszennyezéssel, az energia-, élelmiszer- és vízhiánnyal, valamint az éghajlatváltozással szemben.