Robotok futószalagon: milyenek lesznek a jövő munkahelyei?

Robotok futószalagon: milyenek lesznek a jövő munkahelyei?

Robotok futószalagon: milyenek lesznek a jövő munkahelyei?

gyártás

2 perc

Kivételes évet tudhat a háta mögött az ipari dolgok internete – amit sokan csak Ipar 4.0-ként emlegetnek –, hiszen a piacon régóta jelen lévő vállalatok mellett a startupoknak is sok esetben sikerült innovatív megoldásokat találniuk olyan problémákra, amelyek már évek óta korlátozták a munkahelyek működését.

Miközben a különféle intelligens eszközök összekapcsolásának módjai is sokkal szélesebb skálán kezdtek el mozogni, a robotika, a viselhető kiegészítők, a 3D-s képalkotás, a kiterjesztett valóság, valamint az okos szállítási megoldások terén megindult kezdeményezések vitték a prímet az elmúlt időszakban. Cikkünkben most a ReadWrite összeállítása alapján a robotika területén végbement legígéretesebb fejlesztéseket foglaljuk össze.

Robotok az iparban

Azt a tényt, hogy a gyártási folyamatok során egyre több vállalat alkalmaz robotokat a hatékonyság növelése érdekében, első pillantásra sokan rögtön azzal kapcsolják össze, hogy a mesterséges intelligencia fokozatosan kiszorítja az emberi munkaerőt. Ez a megközelítés viszont figyelmen kívül hagyja, hogy a nagyüzemekben már a kezdet kezdetén jelen voltak a robotok és az automatizált munkafolyamatok. A mesterséges intelligenciának köszönhetően ugyanakkor sokat javulhat az eredményesség és az ellátási lánc hatékonysága, ráadásul rengeteg újabb, fizikailag megterhelő feladatot át lehet adni a gépeknek. 

Ennek egyik példája az InVia Robotics nemrég piacra dobott rendszere, mely az elektronikus kereskedelmi szolgáltatók és a raktárak végrehajtási, illetve anyagkezelési folyamatait hivatott modernizálni. Ahogyan Lior Elazary, a cég vezérigazgatója mondta: „az elektronikus kereskedelem most éli virágkorát, de a szolgáltatóknak komoly gondot jelent, hogy lépést tartsanak a kereslettel, ráadásul az árnyomás és a munkaerőhiány fokozódik, a fogyasztók pedig ugyanúgy elvárják a lehető legrövidebb szállítási időt”.

Robotok a gyártósor mellettHasonló erőfeszítéseknek lehetünk szemtanúi az Ocado elnevezésű webshop esetében. A cég a brit háztartások körülbelül 70 százalékának szállít árut rendszeresen, hetente mintegy 200 ezer megrendelést teljesít. A társaság az ezen a területen történő fejlesztések egyik úttörőjének számít: robotokat és automatizált folyamatokat egyaránt alkalmaz az emberi munkaerő mellett.

Új partnereik, a SecondHands és a Soma Soft Manipulation pedig egyebek között egy olyan robot megalkotásán munkálkodnak, amely proaktív módon segítheti a karbantartók munkáját azzal, hogy idejekorán észreveszi a meghibásodásokat.

A szakértők most egyöntetűen arra számítanak, hogy a mesterséges intelligencia térhódítása a munkahelyeken tovább folytatódik a közeljövőben is. Az Amazon például minden évben meghirdeti a Robotics Challenge versenyét, amely a legötletesebb fejlesztőket díjazza.

Rövid távon tehát egyelőre nem kell tartani attól, hogy a robotok teljes mértékben felváltják az emberi munkaerőt, de azt szinte borítékolni lehet, hogy a feladatkörök alaposan átalakulnak majd.