Robotokra cserélhetik az emberi munkaerőt?

Robotokra cserélhetik az emberi munkaerőt?

Robotokra cserélhetik az emberi munkaerőt?

gyártás

3 perc

Egyre szélesebb körben automatizálják munkafeladataikat a cégek. Az együttműködő robotok megjelenésével ez a lehetőség már a kis- és középvállalatok számára is elérhető. A robotok térhódítását látva vajon jogosan tartanak az emberek munkahelyük megszűnésétől?

A közelmúltban több kutatóintézet is foglalkozott ezzel a témával, de a szakemberek sem értenek egyet abban, hogy ténylegesen elveszik-e az emberek munkáját a robotok vagy csak átalakítják. Abban viszont mindenki egyetért, hogy az automatizáció miatt a jövőben jelentősen átalakul a munkaerőpiac.

Robotok a gyártósor mellettHazánkban nemrégiben több kutatás is vizsgálta a kérdést, hogy hány állás lenne kiváltható automatizálással. Az ilyen munkalehetőségek számát körülbelül 500 ezerre teszik, ezek egyharmada az iparhoz, egyötöde pedig az irodai, adminisztrációs feladatkörökhöz kapcsolódik. A kutatók szerint a magyarországi foglalkoztatottak 12%-a lehet tehát érintett, derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézetének (GVI) felméréseiből. 

Betöltetlen állások vs. robotizáció

A jelentésekből az is látszik, hogy jelenleg két nagyobb probléma jelentkezett a magyar munkaerőpiacon: az egyik a munkaerőhiány, a másik az egyre nagyobb mértékű robotizáció. A feldolgozóiparban tevékenykedő cégek 70%-a, míg a szolgáltatószektor 40%-a nevezte meg a munkaerőhiányt, mint a termelést korlátozó tényezőt. A kutatások szerint bizonyos pozíciók megszűnése a növekvő automatizálásnak lesz köszönhető.

A két probléma látszólag pont ellentétes, de talán éppen a robotok elterjedése jelenthet majd megoldást az ipari és szolgáltatószektorbeli munkaerőhiányra. Ha ez így is történik, még akkor is óriási feladat előtt áll majd az ország, hiszen jelenleg a magánszektor nem rendelkezik akkora beruházási erővel, hogy egy ilyen nagymértékű átalakulást finanszírozni tudjon, ezzel pótolva a munkaerőhiányt.

Hódítanak az ipari robotok

Az IFR (Internation Federation of Robotics) kutatásai szerint 2016-ban 14%-al több ipari robotot üzemeltek be, mint 2015-ben. Az előrejelzések alapján 2017 és 2019 között évente átlagban 13%-al nő majd az értékesített ipari gépek száma. Ezt azt jelentené, hogy az egységek száma a tavaly év végén mért 1,6 millióról, 2019-re 2,6 millióra fog növekedni. A közép-kelet-európai régióban is a globálishoz hasonló, szignifikáns növekedést figyelhetünk meg. Az előrejelzések alapján öt év alatt a berendezések száma majdnem megduplázódik, hiszen akár 36 ezer egységről 68 ezer egységre is növekedhet. Az automatizálásban leginkább érintett szektorok közé tartozik az autóipar, az elektronikai összeszerelő ipar, a fémipar, illetve a gyógyszeripar is az IFR szerint. 

Az együttműködő robotok (melyek biztonságosan képesek együtt dolgozni az emberekkel) értékesítésében is extrém mértékű növekedés várható. A Markets and Markets kutatása szerint az úgynevezett ko-botok piaca a 2015-ben mért 110 millió dollárról 2022-re 3,3 milliárd dollárra bővülhet.

A cikk folytatása itt olvasható.