Rohamos növekedés elé néz a mobil M2M-piac

Kapcsolódó cikkek

Rohamos növekedés elé néz a mobil M2M-piac

Rohamos növekedés elé néz a mobil M2M-piac

gyártás

2 perc

A Juniper Research kalkulációi szerint a mobil M2M-kapcsolatok száma 2022-re világszinten elérheti az 1,3 milliárdot, ami a tavalyi 400 millióhoz képest 220 százalékos növekedést jelent.

A gépek közti (Machine-to-Machine) kommunikációt vizsgáló tanulmány szerint az összes M2M-kapcsolat kicsit kevesebb mint 10 százalékáért lesznek felelősek a feljövőben lévő és a párhuzamosan növekvő mobilhálózatok, mint az NB-IoT, az LTE-M és az 5G. A keresletet látva, a szolgáltatók most azon dolgoznak, hogy a várható növekedéshez szükséges infrastrukturális feltételeket biztosítani tudják. 

Gyorsan bővülő M2M-szektorok

A smart city az urbanizáció jövője

A jelentés szerint a következő négy év során a mobil M2M-kapcsolatokat tekintve a leggyorsabban növekvő szektor egyértelműen a 66 százalékos összetett éves növekedési rátával (CAGR) bíró okosváros-technológia lesz, ezt követi majd 37 százalékkal a mezőgazdaság, illetve 34 százalékkal az energiaipar. 

A smart city fejlesztéseket nagyban segítik majd az LPWA (Low Power Wide Area) hozzáférést használó technológiák, ugyanis a mobil okosváros-készülékek és -applikációk mintegy negyede ezeken keresztül kommunikál majd. A kis fogyasztású, nagy hatótávolságú LPWA-hálózatok egy-egy kapcsolatra vetített alacsony költsége és a 10 éves akkuélettartam vonzó alternatívát jelent a város életének, így a közlekedési- és az energiainfrastruktúra működésének monitorozására. 

Az 5G, mint lehetőség

Az előrejelzések azt mutatják, hogy az 5G-technológiák elengedhetetlenek lesznek az intelligens városokban működő készülékek által generált hatalmas adatmennyiség kezelésére. 2022-re a közlekedési információk, a lakossági végpontok és a hasonló szolgáltatások évi 160 petabájt, azaz bő 160 ezer terabájt adatforgalmat jelenthetnek, az okosautóké pedig meghaladja a 7000 petabájtot. Hogy a szinte felfoghatatlan méretű adatforgalom mellett megfelelő színvonalon és gyorsasággal működhessenek a smart city szolgáltatások, elengedhetetlen a hálózat áttervezése.  

A jelentés egyik szerzője szerint az információk feldolgozását, az adatgyűjtést és adatszolgáltatást az információforráshoz közel végző „edge computing” hálózati kapacitásai biztosíthatják majd. A várható tendenciák közül kiemelhető a hálózati funkciók decentralizálása, a nagyon alacsony késleltetés és a feldolgozásához szükséges teljesítmény gyorsabb elérése is.

Forrás: IoT Now