Saját felhőt szeretne? Ezeket tudja a NAS

Saját felhőt szeretne? Ezeket tudja a NAS

Saját felhőt szeretne? Ezeket tudja a NAS

gyártás

22 perc

A hálózatra csatlakoztatható tárhelyek, azaz a NAS-ok minden számítógéppel rendelkező háztartásban jó szolgálatot tehetnek, az első lépést jelenthetik az intelligens otthonok felé.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Egyre több adatot tárolunk az otthoni gépeken, nemcsak azért, mert gyűlnek a digitális fényképek, bővül a film- és zenegyűjtemény, hanem azért is, mert az egyre jobb minőségű tartalmak egyre több helyet foglalnak el. A számítástechnikában évtizedekig problémát jelentett, hogy sohasem volt elég tárhely egy komolyabb felhasználó számára, éppen ezért több merevlemezt is használtak a gépekben, de ez az adatmozgatás szempontjából nem volt szerencsés megoldás. Napjainkban viszont már egyre többen rendelkeznek külső USB-s merevlemezzel, a pendrive pedig legalább annyira alapfelszerelése a háztartások nagy részének, mint a mobiltelefon.

Manapság egyre divatosabb, hogy az adatokat a felhasználók nem is fizikailag tárolják maguknál, hanem valamilyen felhőalapú szolgáltatást vesznek igénybe, a Network-Attached Storage (NAS) valahol a kettő között helyezkedik el. Lényegében egy, az adatainkat tartalmazó saját felhő jön létre, amelyet a világ bármely tájáról, bármely eszközről el lehet érni, és csak egy adott felhasználó vagy az erre jogosultak férnek hozzá.

A két merevlemezből álló NAS például méretben a kisebb wifi-hangszóróhoz hasonlítható, amelyen USB-kimenetek is találhatóak, illetve belül van egy vezérlő elektronika. Lényegében egy kisebb számítógépről van szó, amelyen külön operációs rendszer is fut, miután biztosítani kell az adatok eléréséhez és rendezéséhez szükséges kezelőfelületet.

Számos felhasználó például az irodában lévő riasztórendszert váltja ki a NAS-ra csatlakoztatott kamerákkal. A legtöbb NAS-on már olyan szoftver is található, amely képes a kameráról érkező képet analizálni, és ez alapján lehet különböző riasztási paramétereket beállítani.

Az egyszerűbb hálózati adattárak ráadásul az okosotthonok térhódítását is támogathatják. A NAS-ok segítségével ugyanis lehetővé válik a fűtésszabályozás, az elektronikus mérőórák leolvasása, a redőnyök lehúzása, a zenelejátszás otthoni elindítása, és a jövőben még a médialejátszók szerepét is átvehetik.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést!