Sikerek és ellentmondások az IoT világában

Sikerek és ellentmondások az IoT világában

Sikerek és ellentmondások az IoT világában

gyártás

2 perc

Az Internet of Things piaca az elmúlt időkben óriásira nőtt. Ehhez a területhez több mint 3000 cég sorolható, amelyek tízszer ennyi embert foglalkoztatnak és 600 milliárd dollárnyi értékű bevételt termeltek eddig. A nagy számok ellenére még mindig sokaknak rejtélyes ez az iparág. Mi is tehát az IoT valójában és milyen irányba halad?

John Koetsier, a ReadWrite Labs elemzője és tanácsadója szerint a Dolgok Internete (Internet of Things) egy olyan ernyőfogalom, amely magában foglalja a hétköznapi tárgyakhoz, szenzorokhoz hozzáadott hálózati technológiát és mesterséges intelligenciát. „Gyakorlatilag az történik, hogy mindent mindennel összekötünk és felokosítunk – megadva ezzel a lehetőséget a használati tárgyaink számára, hogy cselekedjenek, érzékeljenek, önmagukat irányítsák, miközben más emberek is képesek őket irányítani és hatással legyenek a környezetükre” – foglalta össze a szakember.

Az okosfejlesztésekre rengeteg példa említhető: fitneszkarkötők, okoszárak, hálózatba kapcsolt hűtők, az internetre kapcsolt hétköznapi használati tárgyak, és sor szinte a végtelenségig folytatható. Felmérések szerint manapság az amerikaiak kétharmada rendelkezik legalább egy ilyen okoseszközzel.

Nem meglepő módon az IoT háza táján tevékenykedő cégek többségének központja Kaliforniában, a technológia Mekkájában található. Ennél jóval nagyobbak azok a különbségek, amelyek tevékenységeikből adódnak, ugyanakkor 25 százalékuk mindössze 5 kategórián osztozik:

  • mesterséges intelligencia és gépi tanulás,
  • okosotthonok,
  • egészségügyi vállalkozások,
  • a mindennapok megkönnyítését szolgáló eszközök létrehozása, ami magában foglalja a kiterjesztett és a virtuális valóság alkalmazását is,
  • valamint az adatbiztonság. 

A biztonsági kérdések a legégetőbbek

A mesterséges intelligencia fejlesztése nemcsak az információfeldolgozásról, de a döntéshozatal gyorsításáról is szól, ami különösen fontos azt a nagymennyiségű információt figyelembe véve, amely az IoT-eszközök és a szenzorok felől áramlik az adatokat megjelenítő és elemző platformok felé.

A felsorolt kulcsterületek közül  az adatbiztonság a legkiemelkedőbb terület, melyhez összesen 7,1 milliárd dollár befektetés sorolható. Az olyan világszerte problémákat okozó hackertámadások, mint a Mirai botnet vagy a Persirai malware esete pedig csak tovább emeli az információbiztonság jelentőségét. 

A különleges fejlesztések ellenére, amelyek az IoT-technológiához kapcsolhatóak, sokan mégis kétkedően tekintenek az iparágra. Egyes kritikák szerint a felhasználók ugyan repülő autókról ábrándoznak, ehelyett egyelőre csak okosórákat kapnak a kezükre. „A lassú, nehézkes emelkedésnek köszönhetően sokan arra számítanak, hogy a Dolgok Internete görbéje lassan átbukik a csúcs másik oldalára és megkezdi a lesiklást a kiábrándultság meredek lejtőjén. Mindez tipikus jelenség az olyan pozitív trendek esetében, melyeket idejekorán túl nagy ovációval fogadnak, így a hatás még azelőtt elmúlik, hogy a folyamat valóban értékteremtő fázisba léphetne” – fejtette ki véleményét Koetsier. 

Forrás: ReadWrite