Smarthalo: íme, egy újabb trendi fejlesztés bicikliseknek

Smarthalo: íme, egy újabb trendi fejlesztés bicikliseknek

Smarthalo: íme, egy újabb trendi fejlesztés bicikliseknek

gyártás

6 perc

A CycleLabs nevű kanadai cég által megálmodott szerkezet segít a navigálásban, követi a haladási irányt és még a lopást is megakadályozza.

A SmartHalo bármilyen biciklikormányra rögzíthető, okostelefonnal párosítva pedig számos funkciót kínál. A fejlesztők célja az volt, hogy egy eszközön belül kapcsolják össze a GPS-navigációt, a nyomkövetést és a riasztórendszert.

A készülék mozgás érzékelése esetén automatikusan bekapcsol, ha pedig senki sem tartózkodik a közelében, magától leáll. Nincs tehát külön ki- és bekapcsoló gomb, a felhasználó távolléte esetén a SmartHalo alvó üzemmódra vált, amikor pedig tulajdonosa hozzányúl a kétkerekűhöz, akkor az eszköz a benne található szenzornak köszönhetően azonnal magához tér.

A telefonos kapcsolat Bluetooth-on keresztül biztosított, a kijelző peremén a fények körben jelennek meg, és az előre beállított útvonal alapján különböző világítással jelzik a szükséges haladási irányt. A tervezők azért döntöttek a lehető legegyszerűbb, képernyő és térkép nélküli felület mellett, hogy az ne terelje el a biciklis figyelmét.

A jobbra és balra fordulás szükségességét zöld színű fényívek jelzik mindkét oldalon, az alul kigyulladó piros félkör pedig a megfordulásra figyelmeztet. A célállomás elérése esetén a teljes kör zöld színben világít.

A kapcsolódó alkalmazás segítségével megtekinthető az út során eltelt idő, a megtett távolság, a magasság és az elégetett kalóriák száma.

A beépített riasztórendszernek köszönhetően a belső mozgásérzékelő azonnal észleli, ha a bringát megrongálták és fülsiketítő hangokat kiadva próbálja elriasztani a potenciális tolvajokat. Saját tulajdonosát a telefonjáról azonosítja a készülék, így a riasztó nem kapcsol be feleslegesen. Ha esetleg lemerült a felhasználó telefonja, akkor pedig egyéni érintéses minta (tapcode) segítségével szüntethető meg a „vijjogás”. Az viszont jó kérdés, hogy maga az eszköz rögzítése mennyire lopásálló.

Az akkumulátor normál használat mellett nagyjából három hétig bírja egy feltöltéssel. A töltéshez először fel kell oldani a termékzárat egy speciális kulccsal (ez a művelet pár másodpercet vesz igénybe), majd USB-n keresztül mehet is a töltés.

A fejlesztők tájékoztatása szerint a SmartHalo polikarbonát lencséjének és hőre lágyuló külső burkolatának köszönhetően ellenáll az időjárás viszontagságainak: legyen szó napsütésről, esőről vagy hóról.

A Kickstarteren futó kampány során 66 240 kanadai dollár összegyűjtése a cél. Jó hír, hogy még hetek vannak hátra a kampány lezárásáig, de a kitűzött összeg többszörösénél jár a számláló.