Személyfelügyelő telefont fejlesztett egy magyar cég

Kapcsolódó cikkek

Személyfelügyelő telefont fejlesztett egy magyar cég

Személyfelügyelő telefont fejlesztett egy magyar cég

gyártás

3 perc

Moduláris elemekből konfigurálható mobiltelefont mutatott be a MOHAnet Mobilsystems. A készülék lakossági és üzleti alkalmazási területen is használható, dedikált internet csatornán, állandó online elérhetőség mellett.

A napokban Budapesten mutatták be a Moniphone nevű, távfelügyelhető mobiltelefont, mely számos különböző területen alkalmazható, legyen szó idősek segélyhívó készülékéről vagy fizikai foglalkoztatottak munkaeszközként használt telefonjáról. 

Magyar e-robogóval lehetnének élhetőbbek a városok

A cég fejlesztői egy olyan személyfelügyeleti telefont terveztek meg, amely a felhasználói igényeknek megfelelően alakítható, és a használat során – megváltozó szükséglet alapján – akár át is konfigurálható.

A 160 gramm súlyú, nyomógombos mobil az alapfunkciók (zseblámpa, gyorsulásmérő, karóra funkció) mellett számos kiegészítővel vértezhető fel: Bluetooth, WiFi, RFID, NFC, QR és vonalkód-olvasó is beépíthető az ütés- és törésálló műanyag házba. A technológia fejlődésével ezek az elemek a modularitásnak köszönhetően a későbbiekben cserélhetőek. 

A vezeték nélküli töltésre is alkalmas telefon 4G hálózatot használ, dedikált internetcsatornán keresztül pedig állandó online jelenlétet biztosít a felhasználónak, az internet-összeköttetés és a háttérben futó távfelügyeleti alkalmazások kikapcsolhatatlanok. A készülék ezáltal folyamatosan monitorozható, a rendszer állandó életjelet és eseményjelzést közvetít óránként vagy akár percenként a felügyeleti szervnek.

Kívül-belül nyomon követhető

A beépített GPS-nek köszönhetően egy térképes felületen bármikor megnézhető az eszköz tartózkodási helye és mozgása. A beltéri ellenőrzés azonban már összetettebb megoldást igényel, erre a MOHAnet átjelző egysége, az iMachine nyújthat segítséget. Ez az eszköz Bluetooth-on keresztül csatlakozik a Moniphone-hoz, és három méteres körzetekre osztva érzékeli a készülék felhasználásának helyszínét. 

A telefon a legkisebb rezonanciát, így a légzést is érzékeli, ezért ha a munkavégzés során egy adott kolléga letenné az asztalra a mobilt, hogy elkerülje a felügyeletet, a telefon a mozdulatlanságot ájulásnak detektálja, és azonnal vészjelzést ad a diszpécserközpontnak. A mérnökök gyorsulásmérővel is ellátták az eszközt, amely így az eséseket is azonnal érzékeli, és értesíti a felügyeleti partnert vagy idősfelügyelet során a családtagokat.

„A telefon erős fizikai igénybevételre készült, a felhasználói igényeknek megfelelően masszív, képes ellenállni az ütéseknek és egyéb környezeti behatásoknak. A kopás vagy nagyobb hőmérséklet-ingadozás sem befolyásolja jelentősen az élettartamát” – tájékoztatott Havasi Zoltán a bemutatót követően. 

„A nemzetközi kiállításokon több olyan érdeklődőnk is akadt, aki kizárólag a készüléket szerette volna megvenni, ugyanis rendelkezett például saját IoT-rendszerrel, de megfelelő telefont nem talált hozzá. Számukra új üzleti modellel készülünk, ügyfeleinknek arra is lesz lehetősége, hogy a saját megoldásukba illesszék a mi eszközünket" – tette hozzá.