Tajvan lehet a mezőgazdaság 4.0 központja Az ország a területén zajló agrárforradalom révén a jövőben nagyobb világgazdasági befolyásra tehet szert. https://www.m2mzona.hu/uploads/files/cover_home/2937/articles/20170630111010/mezogazdasag-4-0.jpg

Tajvan lehet a mezőgazdaság 4.0 központja

2017. június 30. 11:20
2'
Tajvan régebben egyet jelentett a játékgyártással és az elektronikai alkatrészekkel, de az ország a területén zajló agrárforradalom révén a jövőben nagyobb világgazdasági befolyásra tehet szert.

A sziget mindössze kétórányira fekszik Sanghajtól, lakói a mandarin nyelvet használják, így tökéletes bázist jelenthet a lábukat a jól jövedelmező kínai piacon megvetni szándékozó cégeknek.  Mostanában sokan szeretnék, ha Tajvan válna a Mezőgazdaság 4.0 központjává; kevés olyan hely van a világon, amely alkalmasabb lenne mind az növénytermesztésben használt intelligens eszközök, mind pedig a nagyméretű precíziós mezőgazdasági projektek fejlesztésére. 

Mi az a Mezőgazdaság 4.0?

A precíziós gazdálkodás vagy más néven Mezőgazdaság 4.0 azt a rendszert jelöli, amely egyaránt használ drónokat, robotikát, Dolgok Internetét, vertikális mezőgazdálkodást, mesterséges intelligenciát és napenergiát, de olyan technológiai megoldások is kapcsolódnak hozzá, mint a félvezetők, az akvapónia és a hidropónia, vagy az üvegházak.

Nagyvárosi farmok Dubajban

Azáltal, hogy a digitális technológia beépül a mezőgazdálkodási gyakorlatba, a cégek növelhetik a termelésüket, miközben költségeik és a terméskárok csökkennek, mindemellett kevesebb vizet, üzemanyagot es műtrágyát használnak fel, vagyis a korlátozott erőforrások mellett több élelmiszert termelnek, ráadásul kisebb környezetterhelés mellett. A fogyasztó számára mindez jobb minőségű, olcsóbb élelmiszert jelent. 

Szóval, valahogy úgy kell elképzelnünk a jövő farmját, mint ami ugyan hasonlít a maira, de sokkal automatizáltabb, és az okostechnológia segítségével képes érzékelni és automatikusan kielégíteni a növények igényeit.  

De miért éppen Tajvan?

Tajvan ugyan területileg kicsi, de az egy lakosra jutó villamosmérnökök számát tekintve világelső, és a Mezőgazdaság 4.0-hoz szükséges szinte minden készség és összetevő megtalálható a szigeten. Számítógépes hardvergyártó piaca 2014-ben elérte a 131 milliárd amerikai dollárt, és exportjának 30 százaléka az IT-ből és az elektronikából származik. Az ország a világ második legnagyobb napelem-gyártója, itt készül a félvezetők és a LED-izzók negyede, az integrált áramkörök 70%-a, valamint a okos-mezőgazdasági projekteknél és a Dolgok Interneténél használt szenzorok nagy része, valamint fontos szerepet játszik a robotikában és a dróniparban  is. A kormányzat 2020-ig mintegy 9.8 millió dollárt tervez befektetni az okos-mezőgazdaságba.

A tradicionális növénytermesztésnél jóval hatékonyabb beltéri mezőgazdaság jótétemény lehet a tajvani LED-iparnak, ugyanis ezek közül a cégek közül sok a LED szektorból indulva kezdett bele az épületen belüli növénytermesztésbe, így komplett LED-es és hidropónikus megoldásokat is kínálnak.

Forrás: ReadWrite

A figyelmébe ajánljuk:

Egyedül szántanak az agrobotok

A robotokat korábban inkább csak egy-egy kisebb folyamat automatizálására használták, most egy angliai egyetem viszont teljesen önvezető traktorokat tesztelt. Tervük az első olyan hektár bevetése és learatása, amelyben nem vett részt emberi munkaerő.

Már almát is szüretelnek a gépek

Az automatizáció már régóta besegít számos mezőgazdasági folyamatnál, de most egy korábban csak emberek által végezhető munkát vehetnek át a robotok.
Olvasson még a témában:

Így segít az IoT a szarvasmarhatartóknak

A szabadon tartott szarvasmarháknál a borjú születése sokszor nem várt kockázatokkal járhat, ha pedig a gazda pedig nem tud időben ott lenni, akkor az a legrosszabb esetben akár mindkét állat életébe kerülhet.

Tajvan lehet a mezőgazdaság 4.0 központja

Tajvan régebben egyet jelentett a játékgyártással és az elektronikai alkatrészekkel, de az ország a területén zajló agrárforradalom révén a jövőben nagyobb világgazdasági befolyásra tehet szert.