Töretlenül hódít a Dolgok Internete

Töretlenül hódít a Dolgok Internete

Töretlenül hódít a Dolgok Internete

gyártás

1 perc

2020-ig az eszközök száma megállíthatatlanul növekszik majd, a szektorba érkező befektetések pedig akár több mint kétszeresüket is visszahozhatják tíz éven belül.

A BI Intelligence egyik kutatásában azt vizsgálta, milyen képet mutat a Dolgok Internetének jövője, mit várhatunk ezen a téren 2020-ra. Az elemzésben kifejezetten nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy anyagi szempontból milyen változások figyelhetőek meg.

A jelentés szerint az Internet of Things (IoT) négy fő piaci hajtóereje:

  • az egyre növekvő internetes összeköttetés;
  • a mobiltechnológiák egyre szélesebb körű elterjedése;
  • az egyre alacsonyabb költségű szenzorok elérhetővé válása;
  • valamint az IoT-be történő befektetések egyre nagyobb száma.

A biztonsági, a titkosítási és a végrehajtási problémák, valamint a technológiai töredezettség (az egységes szabványok hiánya) ellenben hátráltatják a technológia gyorsabb elterjedését. 

Az IoT a következő logikus lépés

Ennek ellenére 2020-ra 34 milliárd eszköz internethez csatlakozását jósolják: ebből 10 milliárd lesz hagyományos számítógépes készülék (például okostelefon, tablet), 24 milliárd pedig „igazi” IoT-kütyü. Ez azt jelenti, hogy 41%-os átlagos éves növekedési ütemmel lehet számolni.

A gyors növekedés nem meglepő, hiszen egyes előrejelzések szerint körülbelül hatbillió dollárt fektetnek majd az iparágba, elsősorban applikációk fejlesztésére és hardverek tervezésére. A várakozások szerint a cégek ugyanakkor kevesebbet fordítanak majd a rendszerek integrációjára, és még kevesebbet az adattárolásra, a biztonsági megoldásokra, valamint az összeköttetést szolgáló technológiák kutatására.

A hatbillió dolláros befektetés 2025-re a kalkulációk szerint 13 billió dolláros megtérüléssel járhat. Nem csoda hát ilyen szempontból sem, hogyha legtöbben a következő ipari forradalmat látják megvalósulni a Dolgok Internete által.