Továbbra is határtalan lehetőséget rejt az IoT

Kapcsolódó cikkek

Továbbra is határtalan lehetőséget rejt az IoT

Továbbra is határtalan lehetőséget rejt az IoT

gyártás

2 perc

Napjainkban már nem újdonság, hogy a Dolgok Internete átalakíthatja az iparágak, cégek működését, hiszen az internet ökoszisztémája már jó ideje nemcsak a számítógépekre és a telefonokra korlátozódik. A negyedik ipari forradalom a jövőben is újabb és újabb területeken hozhat áttörést.

Egyre okosabb városokra van szükségünk

Az Internet of Things egyik fő célja, hogy könnyebbé és kényelmesebbé tegye az emberek életét. Erre jó példa lehet az intelligens parkolási rendszer, ahol a felhasználó saját készülékéről, egy mobilappon keresztül menedzseli a folyamatot. Az Egyesült Államok számos városában működnek már a parkolóautomatákat és a közlekedési lámpákat irányító, internetre csatlakozó okoseszközök.

Világszerte terjedőben van a smart city koncepció, és ezekből egyre több lesz az elkövetkező években. A Föld népességének növekedésével az okosvárosok hozzájárulhatnak az életszínvonal javításához, az urbanizáció káros folyamatainak csökkentéséhez, valamint segítenek az idő- és pénzmegtakarításban.

Beépül az egészségügybe

Az okostechnológiát is hasznosító hordozható eszközök és a fejlődő kórházi szolgáltatások már az elmúlt években is sokat tettek az egészségügyi ipar fejlesztéséért. A technológiára épülő mobilos applikációk használatával például a betegek akár saját egészségi állapotukat is monitorozhatják.

A fejlődés azonban nemcsak az átlagfelhasználót érinti, hanem a teljes szektorban látványos fejlesztéseket hozhat. Az IoT-technológia az orvosok, kórházak és a biztosítók számára a többi között költségcsökkentést, fejlődő terápiákat, gyorsabb diagnózisokat vagy proaktív kezeléseket kínál.

A gyártásban is kulcsszerepe van

Újabb terület, ahol az IoT-technológiának már bérelt helye van – sőt az üzleti szektor és a gyártóipar a 40,2 százalékos részesedéssel az internethez kapcsolódó eszközök legnagyobb felhasználói.

Az egymással összekapcsolódó IT-termékek rendszere például olyan szenzorokat használ, amelyek segítenek a hardvert érintő problémák felismerésében. De a gyári dolgozók számára is könnyebbség lehet, ha munkájukhoz viselhető fejlesztéseket használhatnak, vagy valós időben hozzájuthatnak az egyes helyek biztonsági- és munkaállapotát jellemző adatokhoz.

A várható fejlődés hozzájárulhat a munkakörnyezet biztonságosabbá tételéhez, segíti a készletnyilvántartást és az innovációs beruházásoknak köszönhetően idő takarítható meg.

Az energiamenedzsment sem maradhat ki

A energiamegtakarítás egyik kulcstényezője az energiafogyasztás valós idejű, minél pontosabb követése. A szenzoros mérésekről a mobilapplikációk értesítéseket, elemzéseket küldenek, így a fogyasztó egyből jobban átlátja, hogy hol történik energiapazarlás vagy váratlanul kiugró áramfogyasztás. Ezek alapján pedig jobban kézben tarthatják a háztartási energiafelhasználást, és így a költségeket is.

Ahogy a világ energiaigénye soha nem látott mértékben emelkedik, a felhasználás kontrollálására – mind mikro-, mind makroszinten – jól jönnek az IoT-vel megtámogatott eszközök és alkalmazások.

Forrás: