Újabb fertőtlenítő robot vethető be a koronavírus ellen

Kapcsolódó cikkek

Újabb fertőtlenítő robot vethető be a koronavírus ellen

Újabb fertőtlenítő robot vethető be a koronavírus ellen

gyártás

2 perc

A COVID-19 világjárvány a fertőtlenítő rendszerek automatizációját is felgyorsította.

A raktárak, gyárak, disztribúciós központok és más hasonló létesítmények újranyitása világszerte szigorú fertőtlenítési protokollok bevezetésével jár együtt.

A Fetch Robotics idén júniusban mutatta be Breezy One kémiai fertőtlenítő mobil robotját (Autonomous Mobile Robot – AMR). A felhőalapú robotikával és az igény szerinti automatizálással foglalkozó vállalat most újabb hasonló géppel rukkolt elő.

A SmartGuardUV széles spektrumú UV-fényt használ, és feladata a nagy forgalmú helyek, például raktárak, üzletek, irodák és kórházak fertőtlenítése. A mobil szerkezet gyorsan és biztonságosan semlegesíti a káros vírusok és baktériumok 99,9% -át – beleértve a koronavírust is –, valamint adatokat is küld az elvégzett művelet eredményéről. A kijelölt helyiségek így vegyszer vagy toxikus vegyület további alkalmazása nélkül is megtisztíthatók.

A fejlesztés az úgynevezett impulzusos Xenon rendszer használatával, UV-C, UV-B és antibakteriális UV-A fény segítségével lebontja a különféle organizmusok DNS-ét és RNS-ét. (Utóbbi a ribonukleinsav, amely a DNS-hez hasonló, ismétlődő egységből felépülő óriásmolekula).

Az UV-fény irányítása a beépített Xenon lámpának, valamint az átfogó térképezési technológiának és a 3D-s kameraképeknek köszönhetően lehetséges. Az akkumulátor egy feltöltéssel 8-10 órán keresztül használható.

Stefan Nusser, a Fetch Robotics termékfejlesztési vezetője úgy véli, a rendkívüli óvintézkedéseket foganatosító vállalatok különösen nyitottak az innovatív automatizált megoldásokra.

Véleménye szerint a SmartGuardUV nagy előnye, hogy bármikor önállóan használható, így az alkalmazottaknak nem kell a szokásostól eltérő pluszmunkákat végezniük.

A gép a koronavírus mellett olyan vírusok ellen is hatékony, mint az ebola, a norovírus és az influenza, valamint képes elpusztítani az élesztő- vagy penészgombákat és a baktériumokat is.

Forrás: