Újabb rekordra hajt a drónokat gyártó DJI

Újabb rekordra hajt a drónokat gyártó DJI

Újabb rekordra hajt a drónokat gyártó DJI

gyártás

2 perc

A sencseni székhelyű társaság összértéke hamarosan elérheti a 10 milliárd dollárt, ezzel pedig messze a DJI lenne a világ legjelentősebb kvadrokoptereket forgalmazó startup cége.

A DJI arra készül, hogy több százmillió dollárt gyűjtsön össze a közeljövőben egy új finanszírozási forduló keretében. A pótlólagos tőkeinjekciónak köszönhetően a cég értéke megközelíthetné a 10 milliárd dollárt.

A Forbes bennfentesektől szerzett információi szerint a kockázati tőkealapokkal és a befektetőkkel folytatott tárgyalások már előrehaladott szakaszban vannak. A leendő partnerek listáján olyan szilícium-völgybeli cégek szerepelnek, mint a Kleiner Perkins Caulfied & Byers, az Accel Partners, a zenei szolgáltatásokat nyújtó Spotify, illetve a Facebook egyik befektetője.

A DJI egyelőre nem kívánta kommentálni az értesülést, és elutasította, hogy bármilyen információt adjon az újabb finanszírozási fordulóról, illetve a vállalat értékéről. Ha azonban a Forbes értesülése helytállónak bizonyul, akkor a10 milliárd dolláros összértékével a DJI lenne messze a legjelentősebb társaság a kvadrokoptereket forgalmazó cégek sorában.

Minden riválisát lepipálja a Xiaomi akciókamerája >>Emellett még érdemes hozzátenni, hogy a második olyan kínai technológiai startup lenne fél éven belül, amelynek az értéke eléri a tizenegy számjegyet. A főleg okostelefonjairól ismert Xiaomi ugyanis a tavalyi év decemberében zárt le egy rendkívül gyümölcsöző finanszírozási fordulót, amellyel az összértéke meghaladta a 45 milliárd dollárt.

A pénzügyi magazin beszámolója alapján a DJI forgalma az előző év folyamán 500 millió dollár körül alakulhatott, és ebben az esztendőben ennek a duplájára lehet készülni. Ez a növekedés alapvetően az eladások számának emelkedéséből adódik, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a sencseni vállalkozás emellett a Sequoia Capital elnevezésű kockázati tőkebefektetőtől is kapott pénzt.

A cég ebben a hónapban lépett a piacra legújabb fejlesztésű, Phantom névre keresztelt kamerás drónjaival. A kvadrokopterek egy három várost – New York-ot, Londont és Münchent – érintő körúton mutatkoztak be a nagyközönségnek, a beharangozó legalább annyira látványos volt, mint az Apple rendezvényei.

A DJI egyik kamerával ellátott Phantom drónja tavaly márciusban a Phantom Pilóták Negyedik Intergalaktikus Találkozóján (MIPP), a Párizs melletti Bois de Boulogne-ban

CES: lenyűgöző képeket készít a DJI kamerája >>A Phantom 3 drónok előrehaladott változata, az úgynevezett „Advanced” modell 999 dolláros – átszámolva csaknem 280 ezer forintos – áron került forgalomba. Az eszközöket egy 1080p-s, percenként 60 képet készítő kamerával látták el, a repülők egy feltöltést követően megközelítőleg 23 percen keresztül képesek a levegőben maradni és videózni. A DJI egyébként januárban teljesen más okból került a médiaérdeklődés kereszttüzébe. Egy részeg férfi ugyanis a washingtoni Fehér Ház felett próbálgatta a Phantom nevű drónját, és a szerkezet véletlenül lezuhant az elnöki palota kertjében.

A mostanra a világ egyik piacvezető drónforgalmazójává avanzsált céget 2006-ban alapította Frank Wang Tao, a Hongkongi Tudományos és Technológiai Egyetem végzőse. Az alapító úgy nyilatkozott, hogy eredetileg szerette volna Hong Kong-ban felépíteni a vállalkozást, de nem jutott kellő tőkéhez, és a kormány részéről sem kapott támogatást, ezért döntött végül a sencseni bázis mellett.

Forrás: Business Insider