Versenyelőny IoT-technológiával a gyártásban

Kapcsolódó cikkek

Versenyelőny IoT-technológiával a gyártásban

Versenyelőny IoT-technológiával a gyártásban

gyártás

2 perc

A gépek közötti kommunikáció, a big data, a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás az ipari környezetben is fellendülést hozhatnak.

A technológiai fejlődés elhozta a negyedik ipari forradalmat. Egyes becslések szerint 2020-ra a gyártók akár 70 milliárd dollárt is fektethetnek a különféle Ipar 4.0 megoldásokba világszerte.

A különféle okosmegoldásoknak – például a kifinomult adatelemzésnek, a prediktív karbantartásnak, a jobb hozzáférhetőségnek és a termelékenység növelésének – komoly értékteremtő hatása van, ezáltal is javulhat a vállalatok jövedelemtermelő képessége és növekedhetnek a bevételei.

Egyes számítások szerint az intelligens berendezések száma 2020-ra 31 milliárd, 2025-re pedig 75 milliárd darabra emelkedhet. A Dolgok Internetében rejlő lehetőségek kihasználásával hatékonyabbá tehető az ellátási lánc működése és a gyártással járó kihívásoknak is jobban meg lehet felelni. Íme, néhány terület, ahol kamatoztatható az innovatív technológia.

Átláthatóbb gyártási folyamat

A kommunikáció javítása mellett a gyártási folyamatokat is optimalizálni kell. A digitális termelés hatékonyságának átalakítása érdekében a Microsoft és a BMW közös IoT-gyártási platform kialakításán dolgozik. Ebből is jól látszik, milyen nagy az érdeklődés az új technológiai megoldások iránt. Ezek révén növelhető a termelés és a hatékonyság, valamint mélyebb betekintés nyerhető a folyamatokba, átláthatóbbá válnak az ügyféligények és a „viselkedési” minták.

Ugyanakkor jelenleg több akadályozó tényező is van, ezek egyike a kapcsolódó ismeretek hiánya. Olyan IoT-szakértők képzésére van tehát szükség, akik megkapják a fejlesztéshez szükséges támogatást és eszközöket. A beruházásokkal növelhető a láthatóság, a működési hatékonyság és a termelékenység, valamint kevésbé bonyolult ipari folyamatok alakíthatók ki. Ez a digitális transzformáció pedig a biztonságot is növeli.

Költségcsökkentés

Az okosmegoldással akár jelentős megtakarítások is elérhetők. Habár elsőre úgy tűnhet, hogy az IoT bevezetése komoly költségekkel jár, hosszabb távon sokkal nagyobb mértékben lehet vele csökkenteni a költségeket, mint amennyit invesztálni kell bele. Az esetleges üzemzavarok előfordulása például 70%-kal, míg a javítási költségek 12%-ra is csökkenthetők a korábbihoz képest. Nem beszélve munkaerőköltség mérsékléséről.

Az Internet of Things segítségével könnyebben megtervezhető az üzleti tevékenység, így az ügyfélkiszolgálás is gyorsabbá és hatékonyabbá tehető. A manuális (rész)folyamatok megszűnése humán erőforrást szabadít fel, valamint teljes körű ellenőrzés valósítható meg a hét minden egyes napján, napi 24 órában. A prediktív karbantartás és a szükséges intézkedések azonnali végrehajtásából adódóan pedig a működési költségek is jelentősen csökkenthetők.

A folytatásban három további területet vizsgálunk meg.

Forrás: