Visszaszoríthatja a kerékpárlopásokat a Vodafone fejlesztése

Visszaszoríthatja a kerékpárlopásokat a Vodafone fejlesztése

Visszaszoríthatja a kerékpárlopásokat a Vodafone fejlesztése

gyártás

3 perc

Az M2M-alapú nyomkövetésre az autós iparágban már számos megoldás működik, de a kerékpárok esetében jó, ha egy tucat akad. Ebben jöhet most előrelépés.

A Vodafone Magyarország és partnere, a Hargamon Kft. a több milliósra rugó kerékpáros társadalomnak kínál 2015 tavaszától közösségi nyomkövető alkalmazást. A Velotrack machine-to-machine alapú szolgáltatás, amely nemcsak a biciklitúrákon ad pluszinformációkat, de a nyomkövetésével az esetleges lopások felderítésében is segít.

Magyarországon már ma is kiemelkedő (Dániával közel azonos szintű) a kerékpáros közlekedés aránya. 2010-ben az utazások 19%-a esetében a bicikli volt a fő közlekedési eszköz, és ez 2020-ra tovább nőhet 22-25%-ra az Eurobarometer adatai szerint. Magyarországon közel 300 ezer darab kerékpárt adnak el évente.

A fekete dobozt véglegesen a vázba építik, szerves része a kerékpárnak, így nem lehet eltávolítani.Sikeres teszteken van túl a Velotrack

A fejlesztés a Vodafone és a Hargamon közös projektje. A bicikli vázába épített „fekete doboz” GPS-koordinátákat küld a szerverparkba, amit kiszolgál egy digitális térképeket tartalmazó webportál. Mindehhez kapcsolódik a felhasználó okostelefonján megjelenő mobil applikáció is.

Logikai lakat és riasztás

Egyrészt virtuálisan egy logikai lakatot helyezhet a kerékpárra, amikor azt „leparkolta”. A beépített giroszkóp jelzést küld, ha elmozdítják a kerékpárt. A felhasználók adatait gyűjtve és elemezve a virtuális lakat bekapcsolásakor arról is kaphat információt és figyelmeztetést, hogy mennyire biztonságos a környék, például az elmúlt időszakban történt-e biciklilopás.

A közösségi megosztással a barátok és a család – vagy a jövőben a hatóságok – is valós időben nyomon követhetik, hogy az ellopott kétkerekűt merre vitték. Ugyanakkor ez a funkció a hosszabb távot megtevő közösen túrázó barátoknak és családoknak is fontos lehet.

A sport tracking funkcióval különböző statisztikákat kaphat a túrákról, így a táv megtételéről vagy a kalóriaégetésről.

Havonta egy hamburger áráért lehet biztonságban a kerékpár

  • A bicikli árába az eszköz árát és a szolgáltatás 1 éves havi díját is beépítik. Egy év használat után pedig a tulajdonos dönthet arról, hogy várhatóan havonta egy hamburger áráért igényt tart-e a Velotrackre.
  • Nem kell pluszköltségekkel kalkulálni külföldi túra esetén sem, hiszen GDSP SIM-mel működik.
  • A Velotrack akkumulátora egy hetet bír további töltés nélkül, de az elektromos rásegítéssel rendelkező kerékpárok esetén ez az időtartamra növelhető.