Vodafone: megkerülhetetlen az IoT a piaci versenyben

Kapcsolódó cikkek

Vodafone: megkerülhetetlen az IoT a piaci versenyben

Vodafone: megkerülhetetlen az IoT a piaci versenyben

gyártás

2 perc

Az Internet of Things megoldásokat használó cégek 74 százaléka szerint a kimaradó versenytársak öt éven belül lemaradnak.

A Vodafone – amely 80,9 millió IoT-kapcsolatával globális, vezető szerepet tölt be a Dolgok Internete terén – ismertette a legutóbbi IoT Barometer kutatásának eredményeit. A felmérés 1.758 vállalkozás adatait gyűjti össze világszerte.

A tanulmány megállapította, hogy a cégek több mint egyharmada (34%) használja a Dolgok Internetét, a használók 70%-a jutott túl a kísérleti szakaszon, 95%-uk pedig már látja a technológiába történő befektetés előnyeit, így az IoT egyre ismertebb megoldássá válik.

Noha a technológiát különféle területeken használják, például az egészségügyben az exoszkeleton páncéltól kezdve egészen az összekapcsolt abroncsokig, a kutatás megállapította, hogy a Dolgok Internete mérettől és ágazattól függetlenül hatással van a vállalkozásokra.

Újratervezés minden iparágban

Az okosmegoldásokat alkalmazó cégek 60 százaléka egyetért abban, hogy az IoT vagy már teljesen felbomlasztotta az iparágát, vagy ha még nem, akkor ez az elkövetkező öt évben be fog következni. 84% a technológia iránti bizalom erősödéséről számol be, és 83%-uk a felhasználásának bővítését tervezi, hogy minden előnyét ki tudja használni.

A jelentés az IoT-t használó vállalkozásokat a stratégia, az integráció és a Dolgok Internete bevezetése szerint is osztályozza. Globális szinten a riport megállapította, hogy a technológiát alkalmazók 53%-a ötből a két felső szinthez tartozik.

Regionális szinten Amerika a leghaladóbb, mert ott az alkalmazók 67%-a esik az első két szintbe, míg az ázsiai és csendes-óceáni térségben 51%, Európában pedig 46% ez az arány.

Ez azt sugallja, hogy az amerikai vállalkozások gyorsabban haladnak, mint más piacokon, és az egyéni projektektől az összehangolt stratégiai programok felé mozdulnak el.

A beruházás terén a legnagyobb megtérülést a legfejlettebb vállalatok tapasztalták. A legfelső szinthez tartozók 87%-a számolt be az IoT-vel kapcsolatosan jelentős megtérülésről vagy előnyökről, szemben a „kezdő” szintűek csupán 17%-os arányával. Ezeknek az előnyöknek is köszönhetően egyre nagyobb mértékben támaszkodnak az Internet of Things technológiára.

Az alkalmazók 76%-a szerint a „tárgyak internete” létfontosságú. Néhányan egyenesen azt állítják, hogy az üzlet is nehezen képzelhető el nélküle – 8 százalék kiemelte, hogy „teljes üzletmenetük az IoT-től függ”.