Yumi lett a legjobb ipari robot a shanghaji expón

Yumi lett a legjobb ipari robot a shanghaji expón

Yumi lett a legjobb ipari robot a shanghaji expón

gyártás

2 perc

Az ABB műszaki újítások és alkalmazás-fejlesztés terén elért eredményeit díjazták a Sanghajban rendezett China International Robot Show (CIROS) szakkiállításon, ahol a vállalat YuMi modellje nyerte meg az év legjobb ipari robotjának járó díjat.

A Kínai Gépipari Szövetség és a Kínai Robotipari Szövetség égisze alatt szervezett CIROS egyike a világ három legjelentősebb szakkiállításának, amelyek a robottechnológiai újdonságok bemutatására szakosodtak.  

A világszerte gyártott robotok negyedét Kínában értékesítik, a szektor pedig világviszonylatban is a legnagyobb növekedést produkálja. A Nemzetközi Robotikai Szövetség adatai szerint tavaly az ázsiai országban 68 ezer ilyen típusú automatizált gépet értékesítettek, amely 2014-hez képest 17%-os növekedést jelent. 

Az egyes iparágak – köztük a fogyasztói elektronika – egyre erősödő igénye a még inkább testre szabott, minél magasabb minőségű termékek, ami a gyártás jellegében is újabb változásokat hozhat. Egyazon termék hosszú időn át tartó sorozatgyártásáról az a szélesebb termékkör kisebb tételben és rövidebb üzleti ciklusban történő gyártására térhetnek át a cégek. A robotok képesek biztosítani azt a rugalmasságot és gyorsaságot, aminek a segítségével az egyre változó vevőigények kielégítése mellett is fenntartható a termelékenység, és tovább javítható a minőség.

Az ABB a YuMi robotmegoldást kifejezetten azzal a céllal fejlesztette ki, hogy az innovatív, új kollaboratív gyártási megoldásokkal a fogyasztói elektronika képes legyen megfelelni az újabb kihívásoknak, így például annak, hogy a szerelési folyamat során emberek és gépek minél szoros együttműködésben dolgozzanak.

„Cégünk szorosan együttműködik a vevőivel a gyártási tevékenységük átalakításában és olyan új módszerek kidolgozásában, amelyekkel már ma megvalósítható a 'jövő gyára' által kínált rugalmasság és hatékonyság. Az együttműködő robotokra épülő kollaboratív automatizálás bizonyára jelentős szerepet játszik majd ezen célok valóra váltásában. Nagy megtiszteltetés a vállalat számára, hogy itt, Kínában illusztris versenytársak között, a világ legfontosabb robottechnológiai eseményén díjjal ismerték el törekvéseink sikerét” – nyilatkozta Sami Atiya, az ABB gyártásautomatizálási divíziójának a vezetője.

YuMi-ról korábban az M2M Zóna is beszámolt. Tavaly karácsonykor ugyanis a svédországi Media Markttal együtt indított kampány keretein belül a robotok csomagolómunkát végeztek, és ezzel szemléltették, hogy milyen jól képesek együttműködni a gépek és a munkavállalók.