Zajcsökkentésben is jól jöhet az M2M

Zajcsökkentésben is jól jöhet az M2M

Zajcsökkentésben is jól jöhet az M2M

gyártás

2 perc

Bizonyítható tény, hogy a túl sok zaj rontja az otthoni pihenést, a kórházakban pedig akár a felépülést is lassíthatja. A Quietyme segítségével viszont bárhol könnyen mérhető a zajszint.

Az egészségügyi szférában világszerte számos kirívó hiányosságot fel lehetne sorolni, de az okoseszközök a látszólag kisebb problémákra is megoldást nyújthatnak. 

A Quietyme a machine-to-machine eszközöktől megszokottan egy központi egységből és vezeték nélkül kapcsolódó szenzorokból áll. A működési folyamat első szakaszában az érzékelők folyamatos mérésekkel térképezik fel az adott területet. Mérik többi között a levegő nedvességtartalmát, a fényviszonyokat és természetesen a zajszintet is.

A kapott adatokból a program nem átlagot számít, hanem egy hosszú skálán jelzi a kiugró eredményeket. Így utólagosan visszanézhető, mikor és hol adódtak „orvoslásra váró” problémák, és ez alapján milyen változtatásokat érdemes bevezetni. 

Ingatlanpiaci lehetőségek

A Quietyme-ot természetesen nemcsak kórházakban, hanem társasházakban is be lehet vetni, hiszen már-már közhelyes a szomszédok zajossága miatt való panaszkodás. Az eszköz méri a levegő páratartalmát is, ezen adatokban ismeretében a ház karbantartója hamarabb észreveheti például a sérült csöveket, de megelőzhető többi között a penészedés is.

John Bialk, a cég vezérigazgatója korábban vagyonkezeléssel foglalkozott, így pontosan tudja, hogy az ingatlanpiacon hatalmas lehetőségek rejlenek az M2M-technológiában, legyen szó a többlakásos házakról, de akár a hotelekről is. 2013-ban például 1,2 millió dollárt gyűjtöttek össze az egyik amerikai biztosítótársaság támogatásával, hiszen a biztosítások esetén is rendkívül hasznosak és kifizetődőek a szolgáltató számára az ilyen mérések.

A startupként induló cég most újabb szenzorok fejlesztését tervezi. Például olyan érzékelő lehet a következő termékük, amelyik azonnal felismeri és jelzi a vízvezetékrendszerekben a szivárgásokat.  

Forrás: Gigaom.com