Ipar 4.0: ezeket kell tudniuk a jövő mérnökeinek

Kapcsolódó cikkek

Ipar 4.0: ezeket kell tudniuk a jövő mérnökeinek

Zakatol a negyedik ipari forradalom – Ezeket kell tudniuk a jövő mérnökeinek

gyártás

2 perc

Az új technológiák és a gyorsuló innováció kihívásai egyben lehetőségeket is jelentenek a jövő szakemberei számára.

Szemünk előtt zajlik az ipar negyedik forradalma, az ipar 4.0-ának nevezett átalakulás, ami magával hozta a mérnöki és informatikai szakmák változását. Az új kulcsszavak az automatizálás, a mesterséges intelligencia, a folyamatoptimalizálás és a környezetvédelem, amelyek mind a mérnöki területek felértékelődését eredményezik.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán ezek a legfrissebb újdonságok folyamatosan beépülnek a mérnöki tananyagba. A 3D nyomtatási kutatóközpontban az egyetemi képzéssel összefüggő feladatok mellett gyártástechnológiai problémákat oldanak meg a hallgatók. Az orvosi karral együttműködve pedig egészségügyi fejlesztésekben, például protézisek tervezésében vesznek részt a diákok.

Az áttörés küszöbén

Exponenciálisan növekszik a hétköznapokban az IoT-nak, vagyis a dolgok internetének a szerepe. A hálózaton keresztül egymással és a felhasználóval kommunikáló berendezéseket magyarul sokszor csak okostechnológiáknak nevezzük. Ezek a mobiltelefonos vagy webes alkalmazások segítségével, távolról vezérelhető eszközök kényelmesebbé tehetik az otthonainkat, új funkciókkal ruházzák fel járműveinket és növelik az ipari termelés hatékonyságát.

A terület az áttörés küszöbén áll: az okostelefonok után már megjelentek a nappalikban az okostévék, a különféle okos háztartási gépek, okosmérőket használnak a közüzemi szolgáltatók, és Magyarországon is épül kísérleti pálya önvezető autók számára.

A PTE hallgatói több alapszakon – az építészmérnöktől a villamosmérnökön, a mérnökinformatikán át a gépészmérnöki képzésig – tehetnek szert arra a sokoldalú mérnöki és informatikai tudásra, amely elengedhetetlen ezeknek az eszközöknek a fejlesztéséhez és programozásához.

Adattudós kerestetik

Felértékelődnek azok a szakemberek is, akik képesek az eszközök által produkált óriási adatmennyiség, a big data kezelésére és elemzésére. A folyamat- és gyártástechnológiai mérnököknek nemcsak a gépekhez kell érteniük, hanem azokat az informatikai megoldásokat is ismerniük kell, amelyekkel hatékonyabbá tudják tenni a működésüket.

A Műszaki és Informatikai Karon ezek a képességek a gyakorlatban is elsajátíthatók, hiszen a hallgatók a maguk területén világszínvonalat képviselő gyártócégeknél szerezhetnek szakmai tapasztalatokat.