A drónszabályozás feladta a leckét a világnak

Kapcsolódó cikkek

A drónszabályozás feladta a leckét a világnak

A drónszabályozás feladta a leckét a világnak

IoT Podcast

1 perc

Egyre több a hobbi vagy éppen speciális feladatot ellátó drón, még sincs egységes és átlátható szabályozás, pedig elkelne.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Nemcsak itthon küzdenek ezzel, Európa, sőt az Egyesült Államok is még csak gondolkodik róla. Az Európai Bizottság egy ajánlásig már eljutott, de a részletes szabályokra még várni kell.

„A drón egy újfajta kihívás a közlekedésben, és eléggé komplex kihívásként éli meg a világ – mindez nem csak magyar vagy európai jelenség. Például az amerikai csomagküldő drónokat nem lehet helyben tesztelni, ehhez Angliába kell utazniuk a cégeknek” – mondta az M2M Zóna műsorban a Közlekedéstudományi Intézet intelligens közlekedéstanúsítási irodavezetője.

Bódi Antal szerint az intelligens közlekedési rendszerek (ITS) kialakult gyakorlatával van probléma. Fontos lenne például a drónok követhetőségének biztosítása, hogy közhitelesen igazolni lehessen a repülő eszköz útvonalát. Úgy véli, hogy erre a GNSS (Global Navigation Satellite System) globális navigációs műholdrendszer megfelelő  – és a GPS-nél pontosabb – megoldás lenne.

A műsorban arról is szó volt, hogy a gyakorlati szempontok alapján érdemes lenne a légtérengedély igénylési idejének csökkentése is – akár a reptetést megelőző 24 órára. Másrészt bizonyos esetekben elegendő lenne a légtérben a mikrocsatorna biztosítása a nagyobb területi sávszélesség helyett.

Hallgassa meg a Trend FM műsorát!