Vigyázat, a hackerek is rárepültek a koronavírusra

Kapcsolódó cikkek

Vigyázat, a hackerek is rárepültek a koronavírusra

Vigyázat, a hackerek is rárepültek a koronavírusra

IoT Podcast

1 perc

A járvány miatt sok helyen elrendelt „home office” üzemmód jelentősen megnöveli a digitális támadások kockázatát.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Ugyanakkor a felhőszolgáltatók felkészültebbek erre, mint egy átlagos cég. De nemcsak a vállalatoknak, a magánszemélyeknek is jobban kell figyelniük adataik biztonságára. Keleti Arthur kiberszakértő, az Informatikai Biztonság Napja alapítója adott tanácsokat az IoT Zóna rádióműsorban.

A szakértő elmondta: a kockázatok egyike, hogy most olyan felhasználók és cégek is távmunkában dolgoznak, amelyek nincsenek hozzászokva az ilyen típusú munkavégzéshez. Emiatt előfordul, hogy nem megfelelően kezelik a biztonsági protokollokat, vagy nem tartják be az eljárásokat, esetleg nincsenek is eljárásaik az ilyen jellegű helyzetekre. Az adatok, eszközök nem megfelelő kezelése pedig jelentősen megnöveli a kiberbiztonsági kockázatokat is.

A probléma másik fele, hogy most mindenki érzelmileg felfokozott állapotban van. Sérülékenyebbek, érzékenyebbek vagyunk, féltjük családtagjainkat, ezeket is ki tudják használni a hackerek.

Erre utal, hogy a felmérések szerint 10-30%-kal növekedett az olyan típusú támadásoknak a száma, amelyeknél a járvány miatti hiszékenységre, érzékenységre próbál ráhangolódni a támadó. Olyan terméket, szolgáltatást vagy információt ígér, amely ezekben a nehéz időben segíthetné a felhasználó vagy a család életét. Valójában ugyanakkor a „segítség” egy zsarolóvírus letöltéséhez vezet, vagy valamilyen feltöréshez szükséges információt, netán pénzügyi adatokat próbál meg eltulajdonítani.

Hallgassa meg az interjút, amelyben a távmunka miatt felpörgött felhőszolgáltatásokról is szó volt.