A Huawei és az összekapcsolt világ

A Huawei és az összekapcsolt világ

A Huawei és az összekapcsolt világ

IoT Podcast

18 perc

Az M2M Zóna rádióműsor vendége Szanati László, a Huawei Magyarország ICT műszaki tanácsadója, akivel a kínai vállalat M2M-mel, IoT-vel kapcsolatos víziójáról, fejlesztéseiről beszélgettünk, illetve betekintést nyerhettünk a gépek közötti kommunikáció világába is.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Huawei multinacionális óriásvállalat elsősorban telekommunikációs és IT-hardvereket, szoftvereket gyárt. A világ 170 országában vannak jelen és 28 helyen működnek innovációs központjaik, amelyekben a jövő technológiájának fejlesztésén dolgoznak. Elsősorban B2B-gyártók (business to business), hiszen inkább háttérhardvereket fejlesztenek a fogyasztói termékek gyártóinak, de az utóbbi időben egyre erősebb szereplővé váltak az okostelefon-piacon is.

Csatlakoztatott rangsor

A cég nevéhez fűződik a Global Connectivity Index összeállítása, amely nemcsak rangsorba állítja a világ országait a hálózati megoldások szempontjából, hanem általános képet mutat arról is, hogy hol tart az infokommunikációs technológia.

Az index 4 dimenzióban vizsgál 5 különböző területet a kereslet, kínálat, a tapasztalat és a potenciál alapján. A vizsgált területek a felhőalapú megoldások, a Big Data elemzés, az IoT (Internet of Things – Dolgok Internete), a szélessávú internet, valamint az adatközponti technológiák.

A felmérés alapján jól látható, hogy az adott országban mennyire vannak jelen az infokommunikációs hálózatok, de az is, hogy mekkora a hajlandóság a szolgáltatók részéről a megfelelő rendszerek kiépítésére. Olyan összefüggéseket is kimutattak, hogyha egy ország 20 százalékkal növeli az ICT-beruházások összegét, akkor az 1 százalékkal növelheti a GDP-t.

Operációs rendszer kütyüknek

A vállalat egyik új fejlesztése a LiteOS. A szokatlanul kisméretű (mindössze 10 kilobájtos) operációs rendszer kifejezetten IoT-megoldásokhoz készült. A program ideális a legapróbb, akár elemről működő okoseszközök koordinálására, az alkalmazások futtatására.

A LiteOS nemcsak a gyártók, fejlesztők munkáját támogatja, hanem a felhasználók számára is vannak előnyei. Az előre beprogramozott szabványfelismerés és csatlakoztatásnak köszönhetően például nem kell minden eszközt bonyolult folyamatokon keresztül konfigurálni, hiszen az operációs rendszer segít, hogy egy hozzá nem értő is azonnal használhassa az adott IoT-készüléket.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!