A jövő gyáraiban egy percre sincs leállás

Kapcsolódó cikkek

A jövő gyáraiban egy percre sincs leállás

A jövő gyáraiban egy percre sincs leállás

IoT Podcast

22 perc

A digitalizáció hatására hogyan alakulnak át a gyárak, mi lesz a munkahelyekkel és iparágakkal, lesz-e különbség az egyedi és a sorozatgyártás között? A többi között erről is beszélt Vityi Péter, az IVSZ alelnöke az M2M Zóna műsorban.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

„A legújabb trendek közül kiemelhető, hogy az újabb gépek és az olcsóbb szenzorok által a gyártás egyre olcsóbbá és hatékonyabbá válik, és az üzemek ma már sok esetben inkább visszaköltöznek, és közel települnek a piacokhoz. Ezzel a logisztikai költségek jelentősen csökkennek, illetve azt is látni kell, hogy az az idő, amíg piacra kerül az adott termék, ma már kulcstényezőnek számít a versenyképességben” – vezette fel a témát Vityi Péter a Trend FM műsorában.

„Az automatizáció régóta jelen van az iparban, és robotok is régóta segítik a termelést. A digitalizáció általi fejlődés tehát inkább abban nyilvánul meg, hogy a teljes anyagáram minden pontjáról kaphatunk információt, és ez alapján optimalizálhatunk – nemcsak a gyáron belül, hanem az egész értékláncban, a teljes beszállítói soron is. Ma ez még jellemzően nem így történik, hanem különálló rendszerek vannak, amelyek egymásnak adogatják az információkat” – fejtette ki a szakember.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Ha például a prediktív (megelőző) karbantartási rendszer jelzi, hogy egy gép szervizelést igényel, akkor a gyártásoptimalizáló szoftver megnézi, hogy hová lehetne átterhelni ezt a termelést, vagy opcióként felajánlja, hogy át kellene állni egy másik termék gyártására. Az eddigiekhez képest gyökeres változás, hogy így nem áll meg a gyártás, hanem azonnal megindul egyfajta „újratervezés”. A rendszer megpróbálja a felmerült hibát kikerülni, és szükség esetén jelez a beszállítónak is, hogy később tudják teljesíteni a kiszállítást.

További trend, hogy a futószalagszerű termelés kezd elavulttá válni. A futószalagnál ugyanis egy leállás az egész folyamat megszakítását jelenti. Az új szemlélet szerint már sokkal inkább úgy rendezik be a gyártósorokat, hogy bármelyik elemet ki lehessen kerülni, így egy-egy meghibásodás a lehető legkisebb kieséssel járjon.

Mintagyárak Magyarországon

A műsorban szó esett a tavaly novemberben tartott Modern Gyárak Éjszakája rendezvényről és a mintagyárak bemutatásáról szóló uniós programról is.

A novemberi rendezvény a GINOP-1.1.3-2017-0001 kódszámú Ipar 4.0 projekt egyik állomása volt, amelyet az IFKA (Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.) és az IVSZ (Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége) részvételével létrejött konzorcium valósít meg. A program célja a hazai termelő kkv-k fejlesztésének elősegítése, és nyitottságuk fokozása az Ipar 4.0 termelési rendszerek technológiai, ipari automatizálási és vezérlési megoldásai iránt.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést!