A jövő raktára: hogyan érdemes belefogni az automatizálásba?

Kapcsolódó cikkek

A jövő raktára: hogyan érdemes belefogni az automatizálásba?

A jövő raktára: hogyan érdemes belefogni az automatizálásba?

IoT Podcast

2 perc

Pörögnek a fejlesztések az okoslogisztika területén, egyre többféle lehetőség közül választhatnak a cégek, ugyanakkor a büdzsé sokszor gátat szab az elképzeléseknek. Az online vásárlások felfutása miatt az üzletek úgymond beköltöztek a raktárakba, így egyre nagyobb alapterületű létesítményekre van szükség, ami pedig a további automatizáció irányába mutat – mondta a QLM Logistics Solutions Kft. ügyvezető igazgatója az IoT Zóna műsorban.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Bérces Pál hozzátette: az automatizálás egyik problémája, hogy nincs két egyforma logisztikai rendszer. Tehát nem lehet azt kimondani, hogy a kész megoldások egy az egyben bárhol alkalmazhatók.

Duplán megérzik az ellátási láncok akadozását

A nagyobb hatékonyságra való törekvés és a koronavírus-járvány az intralogisztikai folyamatok automatizálásához vezetett világszerte. Az interjúban szó volt ugyanakkor arról is, hogy az automataraktár megtervezése a kezdetektől a megvalósításig legalább másfél évbe telhet. 

A részmegoldásoknál is – például automata szállítópályarendszer telepítése – legalább 8-12 hónappal lehet számolni.

„Ez a szakma is túl van telítve feladatokkal, a gyárak küzdenek az ellátási problémákkal, és a komponensszállítók szállítási határideje is jelentősen megnőtt” – részletezte az ügyvezető.

Fejlesztések lépésről lépésre

A szakértő szerint első belépési szint, amikor raktárirányítási szoftvert alkalmaz az adott cég. Ennek a magasabb szintjénél már a gépi automatizálás is megjelenik, és az ember jelenléte csökken, vagy akár minimálissá válik.

Magyarországon a négy legfontosabb automatizálással összefüggő raktárlogisztikai területkör: a tároló-, a komissiózó-, az anyagmozgató- és a szortírozó rendszerek fejlesztése.

Régen a raktárházak az üzleteket látták el, ahol a vásárlók maguk vették le a polcról a termékeket. Ma gyakorlatilag az online kereskedelem felfutása miatt az üzletek beköltöztek a raktárakba, és az ottani munkavállalók gyűjtik össze a kisebb tételeket is.

Ennek a tendenciának az eredménye, hogy a kigyűjtést végző dolgozóknak megnövekedett a feladatuk. Például sokkal többször kell odamenni egy termékhez a weben rendelt különböző tételmennyiség miatt. Ezekből adódóan pedig kulcsfontosságúvá vált a hatékonyságnövelés.

Kisebb gond a munkaerőkiesés, kevesebb a hiba

A járványhelyzet rámutatott az elmúlt több mint másfél évben, hogy milyen szélsőséges esetekre kell felkészülniük a vállalatoknak, például az ellátási láncok akadozása miatt nagyobb készletszintet szükséges fenntartaniuk.

A magas szinten automatizált raktárak akár akkor is gördülékenyen működnek, ha a kollégák egy részének home office-ban kell dolgozniuk.

A fejlesztések további előnye a tervezhetőség és a pontos munkavégzés, de az is, hogy lecsökkenthető a hiba mennyisége, a károkozás mértéke. A fejlett rendszerek ugyanis kevesebb törést, kevesebb árusérülést okoznak.

További részletekért hallgassa meg a Trend FM műsorát!