A katasztrófahelyzetben is bevethető a magyar innováció

Kapcsolódó cikkek

A katasztrófahelyzetben is bevethető a magyar innováció

A katasztrófahelyzetben is bevethető a magyar innováció

IoT Podcast

2 perc

Szélsőséges időjárási körülmények között és katasztrófahelyzetekben is folyamatos áramellátást tud biztosítani az NN Power fejlesztése. A Cube összesen háromféle áramforrást, főként zöld energiát használ, amely a többi között kórházakban, építkezéseken vagy a mostanában létesített 5G átjátszótornyok esetében is segítséget jelenthet.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A speciális konténer képes önállóan ellátni az adott rendszer, épület vagy épületrész folyamatos szünetmentes áramellátását emberi felügyelet nélkül – a nap- vagy a szélenergia felhasználásával.

„A rendszer titka, hogy más szünetmentes megoldásokkal ellentétben képes ötvözni a hálózati, a napelemek által termelt és az aggregátor által termelt áramot. Ezen felül másodlagos alternatív energiaforrásként képes hidrogén vagy methanol cellát is használni. Ha például leszáll az éj, a Cube a napelemről átvált az akkumulátoros energiafelvételre, majd a harmadlagos energiaforrásra” – összegezte Náhol Krisztián, a cég ügyvezetője.

Míg a hagyományos, szigetüzemű rendszernél vagy egy aggregátorral működő szünetmentes egységnél az áthidalási idő körülbelül 15-40 perc, és a működésük nagyobb jelenlétet kíván, addig az új fejlesztés képes azonnal áramforrást váltani, mivel valahonnan mindig kap áramot. Ez azért kulcsfontosságú, mert például egy kórházban az áramkimaradás végzetes lehet.

Az okostechnológiát is beépítették

A Cube egy konténerbe telepített, smart megoldásokat ötvöző innováció, amelyben a központi agy folyamatosan szinkronizálja a feszültségeket, és egy mikroprocesszoros egység vezérli az áram útjait, a konténer hőkezelését, valamint az egyéb rendszerek összehangolt működését is. Mivel a fejlesztés teljesen redundáns, így bármilyen egység meghibásodása esetén is folyamatos az energiaellátás az áramgenerátorok szabályozott működésének és a beépített parallel akkumulátoroknak köszönhetően.

Az okos távvezérlésnek köszönhetően a 24 órás központba bekötve minden eseményről rögtön lehet értesülni, és reagálni lehet az esetleges hibákra és üzemzavarokra. A rendszer továbbá azonnal értesíti az illetékes szervet, vagy a saját, illetve az ügyfél műszaki egységeit, ha beavatkozás szükséges.

Az első egységet már üzembe helyezték, és hamarosan bemutatják a nagyközönségnek, hogy mire képes a doboz. További részletekért hallgassa meg Imre Lőrinc interjúját, aki Náhol Krisztiánnal, az NN Power ügyvezetőjével beszélgetett.