A koronavírus miatt csúszik az uniós drónszabályozás

Kapcsolódó cikkek

A koronavírus miatt csúszik az uniós drónszabályozás

A koronavírus miatt csúszik az uniós drónszabályozás

IoT Podcast

1 perc

Az Európai Bizottság fél évvel – a júliusi határidő helyett december 31-ig – elhalasztotta a nemzeti végrehajtási rendeletek hatályba léptetését.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Vannak még tisztázandó kérdések, így talán nem is baj ez a csúszás. Ugyanakkor a másik oldalon addig marad a „káosz”. A Trend FM műsorában szó volt arról, hogy a járvány bizonyos pilóta nélküli légi járművek, illetve a regisztrációs és azonosítási folyamatok tesztelésében okozott csúszást.

Az Innovációs és Technológiai Minisztárium (ITM) korábban a HungaroControl „My drone space” applikációjának alkalmazására tett javaslatot. Ez az alkalmazás a drónozók egyszerű engedélykérését támogatná, mivel elég lenne fél órával a repülés előtt online regisztrálni, és létrehozni egy „saját légteret”, amennyiben ezt nem tiltja semmi. Az átfedés bizonyos feltételekkel lenne majd lehetséges.

Egyelőre azonban csupán annyi változás történt, hogy már nemcsak papíron történik az eseti légtér regisztrációja, hanem az Ügyfélkapun keresztül is van lehetőség erre. Az eseti légtér igénylésének rendje 2020. május 30-tól változott.

További részletek az IoT Zóna műsorban, amelyben beszéltünk arról is, hogy milyen területeken hozhatnak áttörést a drónok, és mekkora piaci potenciál rejlik ebben a szektorban.

Bárány Zoltánnal, a Magyar Nemzeti Drón Szövetség ügyvezető-elnökével Szűcs Péter beszélgetett.