A nyomkövetés evolúciója

A nyomkövetés evolúciója

A nyomkövetés evolúciója

IoT Podcast

22 perc

Ahogy fejlődik a technológia, úgy lesz egyre elérhetőbb, egyre megbízhatóbb és egyre olcsóbb is a nyomkövető technológia.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A kétezres évek elején még egyenesen csúcsfelszereltségnek számított a GPS-modul a telefonokban, mára viszont természetes alaptartozéka még a legolcsóbb készülékeknek is. Ezáltal az élet sok különböző területén is egyre elérhetőbbé vált a megbízható nyomkövetés.

Helyhez kötött biztonság

Elsősorban nem megfigyelési szándékkal szokás folyamatosan időről-időre ellenőrizni mások helyzetét, hanem többnyire azért, mert valaki biztonságban szeretné tudni családtagjait, barátait. Ezek a megoldások fontos segítséget jelenthetnek a nehezen mozgó, esetleg valamilyen betegség miatt könnyen eltévedő időseknek, extrém sportolóknak, a veszélyes helyen túrázóknak vagy a gyerekeknek is.

Számukra ma már számos olyan eszköz (akár karkötő, karóra, felcsíptethető kütyü) elérhető, amely bizonyos időközönként GPS-en keresztül közvetíti a pozícióját, de olyan apró készülékek is beszerezhetőek, amelyek segélyhívó gombbal rendelkeznek, esetleg kétoldalú kommunikációt is biztosítanak.

Számos okostelefonos alkalmazás is létezik (magyar fejlesztésűek is), amelyek szintén segíthetnek annak, aki riasztani szeretné az ismerőseit vagy applikációtól függően a közelben lévő felhasználókat.

Minden egy helyen

Személyi nyomkövetésre alkalmas például a Trackimo is. A gyufás skatulya méretű eszközt sokféleképpen fel lehet erősíteni a ruhára, övre, de kulcstartóként is funkcionál, sőt mágnessel akár az autó alvázára is rögzíthető.

A könnyen kezelhető online felületen nyomon követhető a pontos pozíció, és be lehet azt is állítani, milyen időközönként adjon magáról jelet a készülék. Az 500 mAh-s akkumulátor nagyjából két napig bírja, hogyha negyedóránként rögzíti a pozíciót. A kütyünek nincs kijelzője, ami merítené az aksit, amely egyébként a kisebb kapacitás miatt gyorsan, akár egy óra alatt is feltölthető.

A készülék mobilhálózatra csatlakozik a beépített e-SIM chip segítségével. Ez megkönnyíti a felhasználó dolgát, hiszen csak a gyártónak kell fix havidíjat fizetnie, és nem kell külön szolgáltatóval is szerződést kötnie. Az eszköz roamingra is képes, így az egész világon használható.

Ha érdekli, hogy miként kapcsolódhat a nyomkövetés az állatvilág kutatásaihoz vagy a reptéri csomagszállításhoz, akkor hallgassa meg az M2M Zóna teljes adását! A műsorvezetők: Khell Bogdán és Bodnár Csaba.