A smart home és a biztonság

A smart home és a biztonság

A smart home és a biztonság

IoT Podcast

23 perc

Ha van olyan terület, ahol nem számít újdonságnak az M2M, az a biztonságtechnika. Szarka Szilveszter, a Novosec Security Kft. TELL üzletágvezetője az M2M Zóna műsorban segített összefoglalni az elmúlt 10 év trendjeit, mesélt napjaink vagyonvédelmi megoldásairól, de a jövőbeli kitekintés sem maradhatott ki az interjúból.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A machine-to-machine, vagyis a gépek közötti kommunikáció világában már korántsem számít új keletű dolognak a biztonságtechnika, nagyjából 10 éve kezdődött meg az első GPRS-adatok továbbításán alapuló alkalmazások fejlesztése. Már ekkor is jelen voltak a rádiófrekvencia-alapú átjelző rendszerek, de ezek még zömmel analóg megoldások voltak. Így került szóba, hogy a gyártóknak át kellene állni a szinte 100 százalékos lefedettséget és biztonsági színvonalat nyújtó technológiákra, a mobilszolgáltatók rendszereire. Ekkor az épületek és különböző tárgyi eszközök vagyon- és értékvédelme volt a legfőbb szempont, az ipari állapotfelügyeletre, a riasztó- és tűzjelző központok megfelelő működtetésére esett a hangsúly.

Napjainkban viszont az okosotthonok térhódításával párhuzamosan egyre inkább kiszélesedik a potenciális ügyfélkör, az ipari felhasználás mellett számos háztartásban meg lehet találni az intelligens eszközöket. Emellett az utóbbi években szinte minden fogyasztó beszerzett már magának egy okostelefont vagy egyéb mobilkészüléket, ez pedig lehetővé teszi, hogy akár távolról is kommunikáljanak a lakásban működő berendezésekkel – összegezte Szarka Szilveszter, a Novosec Security Kft. TELL üzletágvezetője.   

Ezeket is tudja az okosotthon

Ha valaki például a fővárosi agglomerációban lakik, akár Budapest határáról is ellenőrizheti, hogy ki áll otthon az ajtó előtt, sőt még be is engedheti az érkezőt az okostelefonja segítségével. Az ingatlanon belül távolról is be lehet kapcsolni a fűtést, a hűtést vagy a szellőzést. Mindezt ráadásul előre is be lehet programozni, így az innovatív rendszerek egyéni sémák alapján szabályozzák a hőfokot, húzzák fel a redőnyt vagy változtatnak a világításon. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, hiszen a videojel átvitele azonnal megtörténik online módon.

A legkifinomultabb és legmagasabb minőségi színvonalat jelentő készülékek ma még csak egy viszonylag szűk kör számára elérhetőek. Az ipari állapotfelmérés és a folyamatok automatizálása viszont kizárólag akkor lehetséges, hogyha egy épületet teljesen le tudnak fedni olyan készülékekkel, amelyek képesek a gépek közötti kommunikációra. Az alapvető eszközök és technológiák, mint például a távolról irányítható hőszabályzók és Bluetooth-on kommunikáló érzékelők már egy átlagos fogyasztó pénztárcáját sem terhelik meg annyira, ezek kivitelezési költsége ugyanis ötöde-tizede a tíz évvel ezelőtti szintnek.

Az üzletágvezető úgy véli, hogy a jövő egyértelműen a videojelátvitelé, illetve ennek a biztonságtechnikai felhasználásáé. Szarka Szilveszter arra számít, hogy az összes piacra kerülő készülék képes lesz a videorögzítésre, például egy betörésről. Ebből a szempontból egyértelmű, hogy a vállalatoknak magasabb sávszélességű, nagyobb adattartalmat közvetítő frekvenciasávokat kell létrehozniuk, illetve át kell térniük a legújabb mobiltechnológiákra. A szakértő azt vetítette előre, hogy a jövőben a 3G és a 4G mobilinternet-szabványok használata kerül majd előtérbe az intelligens készülékek esetében.

Hallgassa meg a beszélgetést!