A személyre szabott okosotthon előnyei

A személyre szabott okosotthon előnyei

A személyre szabott okosotthon előnyei

IoT Podcast

23 perc

Ma már egyre több olyan megoldást találni a boltok polcain, amelyek dobozos termékként komplett rendszereket kínálnak. A komplexebb mérnöki munkát igénylő otthonautomatizációs fejlesztések ugyanakkor sokkal széles körűbb felhasználói igényt elégíthetnek ki.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A legtöbb nagy technológiai cég igyekszik saját okosotthon-ökoszisztémát kialakítani könnyen felszerelhető eszközök segítségével: ilyenek például a Google Nest, az Apple HomeKit vagy az Amazon Echo. Ezen fejlesztések előnye, hogy általában nem igényelnek nagyobb felújítási munkálatokat, és minimális hozzáértéssel is könnyedén telepíthetőek.

Czibere Kornél, a SMARTme Building Technologies Kft. kereskedelmi vezetője ugyanakkor úgy véli, hogy a részletesen megtervezett és igényekre szabott megoldások sokkal hasznosabbak lehetnek a felhasználók számára, még akkor is, ha ezek a termékek jóval drágábbak.

Szenzorok a szobában

A dobozos megoldások általános igények alapján készülnek, többnyire valamilyen érzékelőkből, esetleg ehhez kapcsolódó kommunikációs eszközökből állnak, és segítségükkel mérhetővé, monitorozhatóvá válik nagyon sok minden az adott lakásban: legyen szó a bejárati ajtó előtti mozgásról vagy a mérőórák fogyasztási adatairól. Ezzel együtt igen kevés a beavatkozási lehetőség a rendszer működésébe részben az egyszerű, szakképesítést nem igénylő beszerelés miatt.

A nagyobb mérnöki tervezést is igénylő, lakásra szabott fejlesztések azonban képesek még egy lépést tenni a nagyobb fokú automatizáció felé. A szakemberek által beszerelt központi rendszer képes csatlakozni például az áramhálózatra, és azon keresztül vezérelheti az adott eszközöket, legyen szó a redőnyről, a termosztátról, a kazánról vagy akár a kerti öntözőrendszerről.

A Trend FM műsorában szó esett a különböző készülékek közötti kompatibilitás kérdéséről és arról is, hogy miként tud kommunikálni az intelligens otthon a tulajdonosokkal, illetve mikorra várható, hogy igazán elterjednek a „smart home” megoldások.

További részletekért hallgassa meg az interjút!