A Vodafone és a Cubilog okosmegoldása vigyáz az állatokra

A Vodafone és a Cubilog okosmegoldása vigyáz az állatokra

A Vodafone és a Cubilog okosmegoldása vigyáz az állatokra

IoT Podcast

2 perc

Legyen szó a környezeti változásokra rendkívül érzékeny állatokról vagy a baromfik távfelügyeletéről, a Machine-to-Machine (M2M), a Dolgok Internete (IoT) és a szenzortechnológia innovatív, már ma is elérhető megoldást jelent.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az M2M Zóna műsorában Kulifai Zoltán, a Vodafone Magyarország IoT üzletfejlesztési menedzsere és Weibel Balázs, a Cubilog startup ügyvezetője beszélt a két cég együttműködéséről.

Csupasz turkálók és levélvágó hangyák

A közös fejlesztés egyik terepe a Fővárosi Állat- és Növénykert, itt ugyanis két olyan állatfaj is él, amely rendkívül érzékeny a környezeti és hőmérsékleti változásokra. Az egyik az afrikai szavannákon, a föld alatt élő csupasz turkáló. A másik állat, a Dél-Amerikában honos levélvágó hangya ugyan jobban bírja a változásokat, azonban a kolóniával szimbiózisban élő lárvakeltető gombák már jóval érzékenyebbek, ezért itt is különösen fontos a hőmérséklet és a páratartalom folyamatos mérése.

A Vodafone és a Cubilog közös megoldása egy monitorozó rendszer, amely egy úgynevezett „plug and play” kialakítású készülék és egy felhőalapú felület összessége. A távfelügyeleti rendszer mérési eredményei folyamatosan nyomon követhetőek és elemezhetőek az interneten. A rendszer lehetővé teszi, hogy az állatkerti gondozók a lehető leggyorsabban észleljék a hőmérséklet, a páratartalom vagy a fényviszonyok megváltozását, és riasztás esetén időben közbeavatkozhassanak. Ahogy a rendszert telepítő szakember elmondta, a mérések a valós idejű adatküldésen túl az utólagos hibakeresésben, elemzésben is sokat segítenek.

M2M a baromfitelepeken

A két cég másik intelligens rendszere a devecseri Gallus Kft. telephelyein működik. A fejlesztés közel 50 baromfiistálló biztonságos, távoli megfigyeléséről gondoskodik a nap 24 órájában. Az ilyen típusú automatizálás bevezetésénél általában két fő szempont emelhető ki, egyrészt csökkenthetőek a munkaerőköltségek, másrészt a minőségbiztosítás is továbbnövelhető.

A rendszer az istállók megfigyelésén túl a nagyjából 1000 négyzetméteres, izolált környezetben nevelkedő 5-6 ezer csirke szinte minden adatát méri. További fejlesztési lehetőségek közé tartozik a siló telítettségmérésének rendszerbe integrálása, valamint a tojásszámlás automatizálása is.

Hallgassa meg a teljes interjút!