Akár harmadával is csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás

Akár harmadával is csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás

Akár harmadával is csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás

IoT Podcast

18 perc

Az M2M-technológia sokkal hatékonyabbá teszi a céges flotta nyomkövetését, ezzel pedig jelentős összegeket spórolhat meg a vállalkozásnak.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Horváth Zoltán, a Flexcom Kommunikációs Kft. ügyvezetője az M2M Zóna rádióműsorban elmondta: a fejlesztéseik során alapvetően nem a hagyományos, „dobozos” készülékben gondolkodtak, sokkal inkább az egyedi igények alapján tervezik meg a berendezéseket. A nyomkövetőkre ezért csakis a kért funkciók kerülnek rá, és a visszajelzések alapján folyamatosan csiszolják a terméket. Ez lehetővé teszi, hogy negyed- vagy félévente újabb típusokkal jelenjenek meg, szem előtt tartva, hogy a vállalkozások számára a költségmegtakarítás és az árbevétel-növelés a legfőbb szempont.

A költségoptimalizálás hatékony módja, hogy a gépek közötti kommunikációt (machine-to-machine) használó eszközök pontosan követik, hogy mennyire van tele a tank, és ami fontos, mérik a felhasznált üzemanyag mennyiségét is. Ha például több megegyező típusú járműbe szerelik be a nyomkövetőt, és ugyanazon az útvonalon az egyiknek magasabb a fogyasztása, akkor mindez a sofőr helytelen vezetési stílusa mellett az esetleges műszaki hibákra is felhívhatja a figyelmet.

Németh László vezető értékesítő arra is kitért, hogy a társaság ügyfeleinél érezhetően csökkent az autók által futott kilométerek száma és a felhasznált üzemanyag-mennyiség is. A cégek egyes esetekben 30-35 százalékos megtakarítást tudtak elérni. A tapasztalataikról elmondta: ma még előfordul egyfajta ellenállás a sofőrök részéről. Minden azon múlik, hogy a munkáltató az újítást „korbácsként” vagy ösztönzőként vezeti be. Szerinte a munkaadóknak érdemes lenne átadniuk az elért megtakarítás egy részét, ami erős motiváció lehetne a sofőrök számára.

Az eszköz 10 másodpercenként küld adatot

Az egy SMS-hosszúságú karakterlánc tartalmazza a fordulatszámra, fogyasztásra, sebességre és pozícióra vonatkozó információkat. A készülékek áramfelvétele elég magas, 3-4 nap alatt is le tudnak meríteni egy átlagos akkumulátort.  De például a méhészeteknek fejlesztettek már olyan berendezést, amely 6-8 hónapon keresztül is működik. A nyomkövetők ebben az esetben akkor jeleznek, ha a kaptár elmozdult a helyéről.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést!