Áttörést hozhat az idei év az IT-biztonságban

Kapcsolódó cikkek

Áttörést hozhat az idei év az IT-biztonságban

Áttörést hozhat az idei év az IT-biztonságban

IoT Podcast

2 perc

A szemléletváltozás egyik oka az orosz-ukrán háború lehet, hiszen az egyre nagyobb intenzitású kibertámadások ismét ráirányítják a figyelmet a kiberhadviselésre és a vállalati rendszerek, infrastruktúrák, bankszámlák védelmére.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A háborúban nemcsak fizikai küzdelem zajlik, hanem az orosz hackercsapatokkal szemben egy nemzetközi segítséggel megtámogatott ukrán kiberhadsereg a virtuális térben is felveszi a küzdelmet.

Az IT-biztonsággal foglalkozók régóta beszélnek a kiberháborúkról, hiszen évek óta látható, hogy számos olyan világesemény történt, amelyek a kiberhadseregek, hackertámadások megjelenése miatt kiterjedtek a gazdasági életre is.

„A szakma évek óta sulykolja, hogy a kibervédelmet komolyan kell vennie a gazdasági szereplőknek és döntéshozóknak. Ahogy a koronavírus-járvány kitörése után is megnőtt a pandémiára hivatkozó csalások száma, úgy most a háborús helyzetet kihasználva is vannak olyan csaló e-mailek, weboldalak, amelyek az Ukrajnából menekülőkre hivatkozva gyűjtenek pénzt, aztán mégsem a rászorulókhoz jutnak el ezek az összegek” – mondta Gölcz Dénes, a Maxvalor ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: a jövőben várható egyfajta áttörés az IT-biztonság területén, hiszen a cégeknek minél inkább oda kell figyelniük a saját rendszereik védelmére és a munkavállalóik magasabb szintű edukációjára.

A 2021-es év szinte minden téren rekordokat hozott – a többi között a zsarolóvírusok miatt kifizetett váltságdíjak tekintetében is. Látható az a tendencia is, hogy az internetes bűnözők sokszor beszállítói- vagy élelmiszerláncokat támadnak. Tavaly például ezek az incidensek üzemanyag-ellátási problémákat okoztak az Egyesült Államokban, de nemrég a Balti-tengeren is olyan leállás történt, ami miatt a hajók nem tudták kirakodni az olajszállítmányukat.

Az ügyvezető kiemelte: a kiberbűnözők a gazdasági szereplőkön keresztül is bejuthatnak a megfelelő intézményekhez, ezért mindenkinek feladata, hogy kiemelten foglalkozzon az IT-védelemmel.

További részletekért hallgassa meg az IoT Zóna adását!