Az IoT már a jelen!

Az IoT már a jelen!

Az IoT már a jelen!

IoT Podcast

23 perc

A cégek és a felhasználók egyre többször találkozhatnak – akár tudnak róla, akár nem – a Machine-to-Machine technológia és az Internet of Things megoldásaival. Érdemes tehát résen lenni, hiszen jelentős üzleti előnyökre tehet szert a vállalkozásuk, ha időben felismerik az okosrendszerekben rejlő lehetőségeket.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Gazdasági Rádió M2M Zóna műsorában hétről hétre szakértők beszélnek arról, hogy a saját szakterületükön hol tartanak az M2M- és IoT-alapú fejlesztések, milyen izgalmas újdonságok vannak.

Ebben az adásban Bodnár Csaba és Khell Bogdán műsorvezetők az SAP Internet of Things fejlesztési vezetőjével, Thomas Kaiserrel történt beszélgetésük tapasztalatait összegezték, kitértek az autómegosztási rendszerekre, az egészségügyi adatok egységesítésére létrejövő nyílt forráskódú platformra, illetve a Dolgok Internete jövőjére is.

Thomas Kaiser szerint az IoT már a jelen. Érdekesség, hogy a legelső felhasználók között – sokan nem erre gondolnának elsőre – a városok és önkormányzatok emelhetőek ki. Több dél-amerikai és európai város is élen jár abban, hogy rengeteg M2M- és IoT-megoldást vezetett be: például a forgalomirányításban, szemétszállításban, közműszámlázásban vagy akár a turizmusban.

A műsorvezetők visszaidéztek egy korábbi adásban már bemutatott turisztikai fejlesztést is. Az SAP ugyanis virtuális idegenvezető rendszert dolgozott ki, amelyet Barcelonában tesztelnek. A program lényege, hogy a felhasználók egy okostelefonos alkalmazásban beállíthatják, hogy mely látványosságok és programok érdeklik őket, majd a rendszer ezt követően a látogatottsági adatok alapján összeállítja az ideális útvonalat. Ha a kiválasztott nevezetességnél túl nagy a tömeg, akkor a turistát először máshová irányítja, és megspórolja számára a várakozási időt. A program fontos része a jutalmazási rendszer is, amelyben a felhasználók kedvezményeket vagy akár ingyen kávét kaphatnak – természetesen egy okoskávégépből.

Thomas Kaiser szakértői véleményére visszatérve arról is szó esett, hogy az IoT egyik népszerű alkalmazási területe az autómegosztás. Ez még Magyarországon nem annyira ismert, de külföldön létező és működő rendszer. A közösségi megoldás célja, hogy egy járművet többen is használjanak, a tulajdon helyett a hozzáférésen van tehát a hangsúly. A carsharing tömeges használata csökkenti a nagyvárosok túlterheltségét és a légszennyezettséget, de az autómegosztásnak köszönhetően a parkolás is kivitelezhetőbbé válik.

További részletekért hallgassa meg a műsort!