Az M2M-technológia és az energiahatékonysági törvény

Az M2M-technológia és az energiahatékonysági törvény

Az M2M-technológia és az energiahatékonysági törvény

IoT Podcast

22 perc

Jelentős változások várhatóak a magyarországi nagyvállalatok energiafogyasztásában és annak optimalizálásában. 2016 év végéig ugyanis eleget kell tenniük az energiahatékonysági törvényben megszabott előírásoknak. Az átállás során a gépek közötti M2M-megoldások is fontos szerepet kapnak.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az országgyűlés idén májusban fogadta el az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvényt. Ez alapján a nagyvállalatok számára előírják az ISO 50001 szabványnak megfelelő energiagazdálkodási rendszer működtetését vagy négyévente történő auditok elvégzését – összegezte Rátkay Gábor, az EcoGuards Kft. stratégiai igazgatója az M2M Zóna rádióműsorban.

Az eredeti uniós direktíva szerint az átállás határideje 2015. december 5-e. A magyar energiahatékonysági törvény végrehajtásában azonban ez a határidő 2016. december 31-ig kitolódott. Eddig az időpontig nem bírságolják meg azokat a cégeket, amelyek nem teljesítik az előírásokat.

Milyen társaságokra vonatkozik a törvény?

  • 250 fő feletti létszámmal rendelkező vállalatok,
  • 25 százaléknál nagyobb önkormányzati vagy állami tulajdonnal rendelkező cégek
  • vagy 50 millió euró árbevétel feletti vállalatok.

Rátkay Gábor szerint meglehetősen vegyes képet mutat a hazai társaságok energiafelhasználása. Csak néhány olyan vállalattal találkoztak eddig, amelyek valóban kimagasló szinten figyelnek az optimalizálásra. Vannak azonban olyan cégek is, amelyeknél akár több tízmillió forintos energiapazarlás vagy hasonló súlyú adminisztratív hiányosságok találhatóak.

Gyakori hibák

  • Felesleges meddő teljesítmény, a meddőenergia kompenzálásának hiánya.
  • A termelés az elsődleges, az energiafogyasztással viszont nem foglalkoznak külön (folyamatszabályozási, műszaki problémák).
  • Irodai, kereskedelmi társaságoknál szervezeti hiányosságokból is fakadhat a felesleges fogyasztás. Például nem figyelnek rá, és munkaidő után is teljes fokozaton megy a hűtés-fűtés, „úgy marad” a világítás. Ez oktatással, szemléletváltással viszonylag gyorsan orvosolható.

Energetikai átvilágítás: hogyan segít az M2M?

Az EcoGuards Kft. telekommunikációs partnere a Vodafone. A távközlési szolgáltatót az Analysys Mason idén is a világ vezető M2M-szolgáltatójának választotta.A stratégiai igazgató szerint például egy 300-400 fős vállalatnál néhány hét alatt elvégezhető az energetikai felmérés első szintje. Ez az adminisztratív terület és az energiafogyasztás elsődleges vizsgálatát jelenti.

A jóval több időt igénylő második szintnél döntik el, hogy mit érdemes mérni, hová telepítsék a mérési pontokat. A mérőeszközök M2M-alapú megoldással küldik az eredményeket. A készülékekben SIM kártya található, amely internetes felületre továbbítja az adatokat.  

A machine-to-machine technológiának nemcsak az energiafogyasztás vizsgálatánál, hanem később is fontos szerep jut. Az ISO 50001 szabvány ugyanis előírja, hogy visszacsatolásra is alkalmas mérőrendszerrel kell rendelkezniük a cégeknek.

Hallgassa meg az interjút!