Az Ultrabalatonon is bevetették az M2M-technológiát

Az Ultrabalatonon is bevetették az M2M-technológiát

Az Ultrabalatonon is bevetették az M2M-technológiát

IoT Podcast

22 perc

A május végén megrendezett Balaton-kerülő versenyen egy magyar fejlesztésű technológia segítségével lehetett nyomon követni a futókat.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A Balatonaligáról induló megmérettetést idén már kilencedik alkalommal rendezték meg, a 220 kilométeres távot a versenyzők egyénileg, illetve 2-10 fős csapatokban teljesítették. A szervezők képviseletében Szász Gabriella, a Checkpoint System időmérési szakértője az M2M Zóna műsorban elmondta: szerettek volna haladni a korral, és egy olyan újítást bevezetni, ami felülmúlja a korábbi megoldásokat és megfelel a jelenlegi igényeknek. 

Ma már elengedhetetlen, hogy a futók aktuális pozícióját, valamint részidejét online módon is figyelemmel lehessen kísérni. Ez az elvárás alapvetően a versenyzők ismerőseinek részéről merült fel, de a futók számára is hasznos, hogy valós időben nyomon követhetik saját teljesítményüket, illetve azt is, hogy a többiek hol tartanak. Ez különösképp fontos egy olyan verseny esetében, ahol a résztvevők nem egyszerre, tömegesen rajtolnak. 

Szarvas Gábor, a Guard Control Kft. ügyvezetője a fejlesztésről elmondta, hogy minden futó kapott egy RFID, vagyis rádiófrekvenciás chippel ellátott karkötőt. A viselhető kiegészítő tartalmazta a versenyzők személyes adatait, így például a rajtszámukat. Ami különlegessé tette az eszközt, hogy mindegyiket ellátták egy mobil modemmel és SIM kártyával, amelyek valós időben rögzítették az információkat. A készülék ezt követően a sávszélesség és a hálózati lefedettség függvényében továbbította az adatokat a központi szerverekre. 

A 220 kilométeres pálya mentén nagyjából 50 időmérő-, váltó-, illetve jóváíró pontot helyeztek el. A versenyzők átlagsebességére, részidejére és a pozíciójukra vonatkozó adatokat bárki nyomon tudta követni egy térképen is az Ultrabalaton honlapján. 

A műsor vendégei arra is kitértek, hogy külföldön is számos olyan terep- és távfutó verseny van, ahol a magyar fejlesztésű technológia is alkalmazható lenne. Ezért bíznak abban, hogy idővel a megoldás más országokban is elterjed majd.

Hallgassa meg a műsort! Bodnár Csaba még a verseny előtt beszélgetett a vendégekkel.