Betör a háztartásokba az IoT

Betör a háztartásokba az IoT

Betör a háztartásokba az IoT

IoT Podcast

21 perc

Az idei berlini IFA kiállításon több nagy, háztartási elektronikával foglalkozó cég mutatott be olyan termékeket, amelyek a Dolgok Internete technológiát használják fel.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az Internet of Things látványosan terjed mind a fogyasztói, mind az ipari felhasználásban. Eleinte jórészt csak kisebb startupok, közösségileg finanszírozott projektek keretén belül lehetett M2M, vagyis gépek közti kommunikációt használó háztartási eszközökkel találkozni, mostanra azonban az igazán nagy gyártók is beszálltak a versenybe.

Kényelmes alvásmonitorozás

A minőségi alvás jelentősége a mindennapi életben megkérdőjelezhetetlen. Mindenki jobban teljesít, jobb a közérzete, ha ki tudja pihenni magát. Nem meglepő, hogy egyre több okoseszköz próbálja pontosan monitorozni az alvást, és visszajelzést adni a felhasználónak, hogy miként tehetné azt pihentetőbbé.

Az eddigi megoldások azonban mintha kicsit tévúton jártak volna, és például egy kényelmetlen karperecbe helyezték el az érzékelőket. A Samsung terméke az észrevétlen, kényelmes alvásfigyelést ígéri egy, az ágymatrac alá helyezhető koronggal. Az apró eszköz nem zavarja a pihenést, mégis pontos adatokat gyűjthet például a testhőmérsékletről vagy a pulzusról is.

Ezen túl a készülék kommunikálhat a lakásban elhelyezett más okoseszközökkel is. Például az alvás érzékelése esetén kikapcsolhat magától az okostévé, vagy a kánikulában akár ezzel a megoldással is bekapcsolhat automatikusan a légkondicionáló.

Okosmosógép dupla ajtóval

A Samsung mosógépe, a WW8500 Addwash nagyjából mindent tud, amit egy intelligens mosógéptől el lehet várni: telefonon keresztül távolról elindítható, leállítható a mosás, valamint a gép értesítéseket is küld a program végén.

Ami azonban egyedi újítás az elöltöltős gépek esetében, hogy menet közben is hozzá lehet adni ruhákat a mosáshoz. A készülék ugyanis extra ajtóval rendelkezik, amely a főajtó felső részén helyezkedik el, és lehetővé teszi a mosóprogram közbeni kinyitást is.

További érdekességekért hallgassa meg az M2M Zóna adását! A műsorvezetők: Bodnár Csaba és Khell Bogdán.