Biztonságtól a kényelemig – Így okosodnak az otthonok

Kapcsolódó cikkek

Biztonságtól a kényelemig – Így okosodnak az otthonok

Biztonságtól a kényelemig – Így okosodnak az otthonok

IoT Podcast

22 perc

Bár a piaci trendeket tekintve két-három év előnyben van Észak-Amerika, de Európában is egyre népszerűbbek az intelligens otthonok.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Sokan gondolhatnák, hogy az okosotthon már a ’80-as években elkezdett valóra válni, hiszen már a legelső személyi számítógépek segítségével is lehetett távirányítani a világítást, valamit már ekkor is lehetett otthoni biztonsági rendszereket vásárolni. Kovács Zoltán, az iContrALL Kft. ügyvezető igazgatója szerint azonban az igazi intelligencia ott kezdődik, amikor az otthoni rendszer már automatizációra, algoritmusok futtatására is képes, azaz reagálni tud a környezeti változásokra.

Biztonság, kényelem, energiahatékonyság

Ez a három terület jellemzi jelenleg a smart home fejlesztések fő irányát. Ezen belül az egyes megoldások a legegyszerűbbtől az egészen bonyolultig terjedhetnek. Például automatizálható az is, hogy napnyugta után felkapcsolódjon a kerti lámpa, vagy reggelente magától felemelkedjen az elektromos motorral vezérelt redőny.

A betörésvédelmet szolgálhatják az összetett automatizmusok, mint például a jelenlét-szimuláció. Ennél a programnál a központi rendszer úgy kapcsolgatja a lámpákat, húzza fel-le az árnyékolókat, mintha valaki otthon tartózkodna. Tekintve, hogy a rendszer az internetre csatlakozik, így a távoli elérés is lehetséges. A smart home további igencsak praktikus előnye, hogy távolról, okostelefonról is ellenőrizhető a vízcsap vagy a vasaló is, és szükség esetén például kikapcsolható bármelyik konnektor.

Optimalizált működés

A műsorban arról is szó esett, hogy az energiahatékonyságot növelheti, valamint az okosvárosok kiépülését, jóval hatékonyabb működését is szolgálhatja az intelligens mérés. Az okoshálózatok teljes településeken való kiépítésére ugyanakkor még várni kell, mivel nem csak a technológián múlnak az ilyen nagy volumenű és átfogó beruházások.

Kovács Zoltán szerint jelenleg 10% alatti okosotthon-penetráció becsülhető Európában. Az eddigi tapasztalatok alapján az látható, hogy 2-3 év csúszással az amerikai trend a kontinensünkön is megjelenik – mind mennyiségben, mind növekedésben.

Hallgassa meg a teljes interjút!