Cégen belüli együttműködésekre épül az Ipar 4.0

Kapcsolódó cikkek

Cégen belüli együttműködésekre épül az Ipar 4.0

Cégen belüli együttműködésekre épül az Ipar 4.0

IoT Podcast

19 perc

Hogyan érdemes elképzelni a negyedik ipari forradalmat? Milyen lehetőségekkel és kockázatokkal járhat az új technológiák használata? A Trend FM műsorában ezekről is beszélgettünk a Com-Forth Kft. ügyvezetőjével.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az Ipar 4.0 az utóbbi évek egyik legfelkapottabb slágerszava lett. Sokan használják helyesen és helytelenül is, de érdemes leszögezni, hogy alapvetően a gyártásról, illetve azon belül a fejlesztések folyamatáról szól. A német kormány például azért hozta létre az Industrie 4.0 platformot, hogy a termelőiparágakat világszinten minél inkább versenyképessé tegye. Tekintve, hogy a magyar gazdaság is hasonló szerkezetű, nálunk is hamar elkezdtek ezekről az innovációkról beszélni az üzleti döntéshozók és szakemberek. Az új ipari forradalom részleteiről és az abban rejlő kockázatokról Bóna Péter, a Com-Forth Ipari Informatikai Kft. ügyvezető igazgatója beszélt az M2M Zóna rádióműsorban.

Nagyfokú együttműködésre van szükség

A negyedik ipari forradalom és a robotika

„A negyedik ipari forradalom alapvetően az automatizálásnak és az informatikai megoldásoknak az összessége, amelyek segítségével egy átlátható, digitális működést lehet létrehozni a gyártócégek számára” – definiálta röviden az ügyvezető. A fejlesztések hatására a folyamatok többsége automatizálttá válik, valamint a kiterjedt adatgyűjtésnek köszönhetően objektíven mérhető lesz a hatékonyság és a termelés minden egyes részlete. Ahhoz, hogy ez megbízhatóan működjön, nagyfokú nyitottság és elkötelezettség szükséges a vezetőség részéről, de ugyanígy kiemelten fontos a többi között az informatikai munkatársak, a logisztika vagy akár a HR együttműködése is. 

Bóna Péter példaként egy autóipari beszállítónál végzett munkájukat említette. Az ügyfelüknél olyan rendszert telepítettek, mely a kártyás beléptetőkhöz hasonló, azzal a különbséggel, hogy minden egyes géphez külön kártyaolvasó tartozik, és a gépeket csak akkor használhatják a dolgozók, ha rendelkeznek a megfelelő jogosultsággal. Az üzemeltetéshez értelemszerűen szükség van az IT-rendszer fejlesztőire, akik karbantartják és átlátják a programot, de fontos például a HR-osztály segítsége is, akik nyomon követik a munkavállalók szaktudását, szakmai képesítéseit, és ezeket egy online operátori mátrixban vezetik.

A jövő kihívásai

A szakember szerint az Ipar 4.0-ára legtöbbször hatalmas lehetőségként tekintenek a cégek, ami önmagában igaz is, de nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy mint minden új technológia, ez is hordoz kockázatokat. 

Az egyik megkerülhetetlen következmény, hogy a rohamos technológiai fejlődés számos munkahelyet megszüntethet, a másik kulcskérdés pedig a kiberbiztonság. A teljes géppark és az összes munkafolyamat internetes hálózatba kapcsolása komoly megtakarításokat és hatékonyságnövelést eredményezhet, de mindezek mellett növeli a rendszer sebezhetőségét is. Szükség van tehát a megfelelő biztonsági alapelvek kialakítására és betartására, hogy ne legyen sérülékenyebb a digitalizált gyártási folyamat, mint a „hagyományos” megoldás.

Az M2M Zóna teljes adását itt hallgathatja meg: