CES 2015: Reflektorfénybe került az M2M és az IoT

CES 2015: Reflektorfénybe került az M2M és az IoT

CES 2015: Reflektorfénybe került az M2M és az IoT

IoT Podcast

15 perc

A tech világ csúcsrendezvényén a globális gyártók és a kisebb cégek, startupok számtalan olyan fejlesztéssel rukkoltak elő, amely a gépek közötti kommunikációhoz kapcsolható.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Január első felében Las Vegas-ban rendezték meg a világ egyik legnagyobb elektronikai kiállítását, a Consumer Electronics Show-t. A CES 2015 eseményeit világszerte árgus szemekkel követték, hiszen itt hangzanak el az előttünk álló évet meghatározó irányelvek, trendek, és tömegével mutatják be az újdonságokat: legyenek azok okostelefonok, a smart home gépei, okosautók (connected car), szemkápráztató monitorok vagy drónok. Az M2M Zóna rendhagyó műsora Kaliforniában készült.

Minden rekord megdőlt a kaszinóvárosbanA helyszíni beszámoló szerint a tavalyi évhez képest a legnagyobb fordulatot az jelentette, hogy a show-n részt vevő gyártók előadásaiban most hangsúlyosan szerepelt a gépek közötti kommunikáció, az M2M (machine-to-machine), illetve a Dolgok Internete (IoT). A kiállítók részletezték, hogy mely termékeket, szolgáltatásokat és szabványokat látnának szívesen a piacon. Ez egyértelműen jelzi, hogy a távközlési cégek és az iparági szereplők számára is elsődleges szempont, hogy a jövőben jóval fokozottabb figyelmet kapjon az összekapcsolt készülékek piaca.

Az M2M Zóna műsorában Bodnár Csaba és Khell Bogdán kitért az LG sajtótájékoztatójára is. A vállalat kiemelte: a hétköznapi használati tárgyakat a világhálón összekötő IoT (Internet of Things) már nem a jövő zenéje, hanem kézzelfogható közelségbe került. A társaság képviselője arról is beszélt, hogy miként lehetne az okostelefonokat és a csatlakoztatott készülékeket beilleszteni a Dolgok Internetébe.

A Samsung az iparági összefogás jelentőségét hangsúlyozta, hiszen jelenleg még nem létezik egységes piaci szabvány. Egyébként a gyártóknál hasonló termékpaletta jelenik meg, viszont fontos különbségek vannak a kivitelezésben, árban és a kezelés módjában egyaránt. Az alapvető problémát az jelenti, hogy a gyártók közötti átjárhatóság ma még elég korlátozott, vagyis előfordulhat, hogy az egyik cég terméke nem képes kommunikálni más társaságok készülékeivel.

A kiállításon az okosotthonok mellett az autóiparnak is kiemelt szerep jutott, például a Sony mellett a Blackberry is jelezte, hogy szeretne beszállni a piacra.

Hallgassa meg a részletes beszámolót!