Csevegő autók: hol tart az önvezető járművek fejlesztése?

Kapcsolódó cikkek

Csevegő autók: hol tart az önvezető járművek fejlesztése?

Csevegő autók: hol tart az önvezető járművek fejlesztése?

IoT Podcast

1 perc

Egy, a témában világszínvonalon jártas magyar cég első lépésként a közlekedésben résztvevők kommunikációjára helyezi a hangsúlyt. A Commsignia a járműkommunikációs szoftverfejlesztésekben az amerikai, európai és az ázsiai piacon is a top 3-ban található – mondta a társaság kutatási igazgatója a Trend FM műsorában.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

A fejlesztéseknél természetesen a közlekedési ökoszisztémának minden szereplőjére gondolni kell. A valós idejű kommunikáció részei lehetnek az autós és közúti szenzorokon, kihelyezett készülékeken túl a többi között a gyalogosok okostelefonjai, a kerékpárosok okoseszközei, de a vonat-jármű közötti kommunikáció is.

De vajon hogyan működik ez majd a gyakorlatban? Ki fogja irányítani az egészet? Az interjúban a kutatási igazgató elmondta: ezen a területen két technológia verseng egymással, a wifi-alapú és az 5G cellás technológia.

Váradi András az okosváros üzletágukra is kitért. Las Vegasban a Commsignia eszközeit telepítették, amelyek az IT-infrastruktúra és a forgalomirányítási rendszer autókkal való összekapcsolásában segítenek. A megoldásaikon keresztül mindenféle valós idejű közlekedési információ vagy éppen lámpainformáció jut el a kaszinóvárosban közlekedő taxikba és autonóm buszokba.

További részletekért hallgassa meg az IoT Zóna legutóbbi adását!