Digitális ráncfelvarrás az egészségügyben

Digitális ráncfelvarrás az egészségügyben

Digitális ráncfelvarrás az egészségügyben

IoT Podcast

24 perc

A magyar egészségügyi ellátás elektronikai, illetve informatikai része gyökeres átalakuláson mehet keresztül a következő években – osztotta meg várakozásait az eHealth Software Solutions Kft. ügyvezetője a Gazdasági Rádió M2M Zóna műsorában.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Dr. Máté Attila hozzátette: az elektronikus egészségügy, vagyis az eHealth-megoldások terjedésével a betegadatok gyűjtése, tárolása és továbbítása mellett már egyre inkább áttevődik a hangsúly az információk feldolgozására és elemzésére. Ez lehetővé teszi, hogy az orvosok átgondoltabb döntéseket hozzanak, továbbá különböző motivációs elemekkel ösztönözzék az egészségtudatos, terápiakövető magatartás elsajátítását.

A folyamatot támogatja, hogy az utóbbi időben jelentős uniós források áramlottak erre a területre, amelyeket célirányosan az eHealth-fejlesztésekre lehet fordítani.

„E-volúciós lépések”

A 2000-es évek eleje óta az elektronikus egészségügy több evolúciós fázison ment keresztül, most az egyik legdinamikusabban fejlődő alkategóriának az úgynevezett mHealth, tehát a mobil egészségügy számít. A modern telemedicina kialakításának egyik kitűnő példája a Magyar Telemedicina és e-Health Egyesület, valamint az Uzsoki Kórház közös projektje, amelynek első fázisa ősszel fejeződött be.

A programba a szakemberek csaknem 330 beteget vontak be, a kezdeményezés részeként több mint száz – gépek közötti kommunikációra is alkalmas – készüléket osztottak szét a páciensek és az orvosok között. A projektben a diabéteszesekre, továbbá a szív-és érrendszeri betegségben szenvedőkre, tehát összefoglaló néven a metabolikus szindrómára fókuszáltak. Ennek jegyében elsősorban intelligens vérnyomásmérőket, vércukormérőket, spirométereket, EKG-készülékeket és a magyar fejlesztésű arteriográfokat teszteltek a kéthónapos próbaüzem során. A programba „kakukktojásként” olyan eszközök is bekerültek, amelyek a magzati szívverés nyomon követését szolgálják.

A rendszerbe riasztási funkciókat is beépítettek, vagyis a normális tartománytól eltérő értékek rögzítésénél az egészségügyi szakemberek automatikus értesítést kaptak.

„Húsz év múlva a krónikus betegek számára teljesen természetes lesz, hogy viselhető kiegészítőik vannak, amelyek monitorozzák az egészségi állapotukat. A felhasználói réteg azonban ma még nem alkalmas arra, hogy az innovatív megoldások tömegesen elterjedjenek, holott a fejlesztő cégek csakúgy ontják a piacra az újabb készülékeket és alkalmazásokat” – összegezte az eHealth Software Solutions ügyvezetője.

Hallgassa meg a teljes beszélgetést!