Dróninvázió a láthatáron

Dróninvázió a láthatáron

Dróninvázió a láthatáron

IoT Podcast

23 perc

A jövő új húzóágazata lehet a dróntechnológia: óvatos becslések szerint is csak az Egyesült Államokban 2025-ig egy több mint 80 milliárd dolláros piacról beszélünk.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

„Vannak olyan merészebb jóslatok is, hogy 10 éven belül a légi közlekedés 10 százalékát tehetik ki a pilóta nélküli légi járművek. Ha az utóbbi időszakot nézzük, akkor az irányt jól mutatja, hogy egyre nagyobb cégek – a Facebooktól kezdve az Amazonon keresztül a Google-ig – jelentik be a dróntechnológiára épülő megoldásaikat és üzleti modelljeiket” – összegezte Mester Máté, az Explico vezető tanácsadója az M2M Zóna rádióműsorban.

A jövőben a pilóta nélküli légi járművek akár olyan forradalmi változásokat is hozhatnak, melyeket eddig csak tudományos-fantasztikum kategóriába soroltunk – például a kereskedelem és logisztika vagy a mezőgazdaság területén. Az előrejelzések azt mutatják, hogy a drónipar a jövőben jelentős gazdasági húzóágazattá válik, amelyre azonban a jogalkotók is jelentős befolyással lesznek.

A szabályozás az elmúlt egy évtizedben nem kezelte ezt a problémát, így a jogalkotás jócskán a technológia mögött kullog. A régi logikát mutatja, hogy a 25 kilogrammnál könnyebb eszközök egészen mostanáig csak repülő modellnek számítottak. A 150 kilogramm alatti pilóta nélküli légi járművek esetében pedig nem létezik nemzetközi szabályozás, ez a terület minden országnak a saját hatásköre.  

Mester Máté a műsorban elmondta: olyan szabályozásokat kell bevezetni világszerte, amelyek egyrészt teret adnak az ágazat növekedésének, de ezt olyan formában teszik, hogy a biztonságos légi közlekedés ne kerüljön veszélybe. Az iparág jövője tehát nagymértékben attól is függ, hogy az egyes országokban a szabályozás és az innováció hogyan viszonyul majd egymáshoz.

További részletekért hallgassa meg az interjút! Mester Mátéval Khell Bogdán beszélgetett.