Drónok a hatóságok célkeresztjében

Kapcsolódó cikkek

Drónok a hatóságok célkeresztjében

Drónok a hatóságok célkeresztjében

IoT Podcast

1 perc

Ha lassan is, de a helyére kerül a pilóta nélküli repülő eszközök szabályozása, amit a szakma már évek óta vár.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Az Európai Bizottság májusban elfogadta a keretszabályokat, amelyek 2020. július 1-től lépnek hatályba. Természetesen a tagállamok törvényhozásaira is sok munka vár, hiszen az adott ország jogrendszeréhez kell igazítani a követelményeket. Egy biztos: egyszerűbb és átláthatóbb lesz minden. Az új uniós szabályozás a professzionális drónhasználó szakemberekre és a hobbiröptetőkre is egyaránt vonatkozik.  

Taylor Wessing Ügyvédi Iroda partnere a Trend FM műsorában elmondta: az eddigi szabályozások nagyon eseti jellegűek voltak, tehát minden tagországban leginkább arra szorítkoztak csak, hogy a nagyon érzékeny területeken (repterek, tömegrendezvények) korlátozzák a használatot. A mostani európai keretrendszer viszont világviszonylatban is úttörő módon már a drónhasználat átfogó és minden használati módra kiterjedő szabályozását tűzi ki célul.

Három kategóriát határoztak meg. Az első a nyitott kategória, amelyhez nem szükséges engedély. Feltétel, hogy a drón nem haladhatja meg a 25 kilogrammot, nem repülhet 120 méternél magasabbra, és fontos, hogy a pilóta minden pillanatban szemmel tudja tartani az eszközt, valamint a készülék ne repüljön emberek felett.

A második kategóriát különlegesnek vagy specifikusnak nevezik, ezekhez a repülésekhez már hatósági engedély és kockázatelemzés szükséges. A harmadik, ellenőrzött kategória a legveszélyesebb drónhasználatokra fog kiterjedni. Például olyan esetekre, amikor a drón mérete meghaladja a három métert, amikor nagy tömeg felett repül, vagy amikor embereket vagy veszélyes árut szállít. Ebben az esetben magát a drónt fogja külön engedélyezni az adott nemzeti hatóság – részletezte Novák Zoltán.

További részletekért hallgassa meg az M2M Zóna műsorát!