E-útdíjtól a veszélyes áruk szállításáig – Így segít az M2M az utakon

E-útdíjtól a veszélyes áruk szállításáig – Így segít az M2M az utakon

E-útdíjtól a veszélyes áruk szállításáig – Így segít az M2M az utakon

IoT Podcast

13 perc

Az e-útdíj tavalyi bevezetése komoly lökést adott Magyarországon is a GPS-alapú technológiák terjedésének.

A teljes adást itt hallgathatja meg:

Idehaza jelenleg a céges autók 15 százaléka – nagyjából 120 ezer jármű – van valamilyen GPS-alapú flottakövető rendszerrel felszerelve. Szász János, a Secret Control GPS Kft. kereskedelmi igazgatója a M2M Zóna műsorban elmondta: ez 2 százalékos bővülést jelent az előző évhez képest, ami egyértelműen a HU-GO elektronikus útdíjszedési rendszer tavaly júliusi elindításának köszönhető.

Uniós szabályozás a szállítmányozásban

A GPS-megoldások többi között az áruszállításban nyújtanak jelentős segítséget a fuvarozó cégeknek és a hatóságoknak. Az Európai Unión belül ugyanis speciális előírások vonatkoznak az élő állatok és a veszélyes anyagok szállítására. A szabályok betartását ma már többnyire mobil technológia (szenzorok, járművekbe épített mérőkészülékek, telemetria) segítségével ellenőrzik a hatóságok.

Az unión belül évente 6 millió élő állatot szállítanak, sok esetben akár 70-90 órás utakról van szó. Ezek során biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet, a pihenőidőt és az etetési-itatási előírásokat is be kell tartani.

A GPS-alapú technológiának köszönhetően pontosan nyomon lehet követni a veszélyes áruk szállítását is. Ez abból a szempontból is kiemelkedő jelentőségű, mert az unióban a közúti szállítás 15 százaléka valamilyen veszélyes áruszállítást foglal magában.

Az adatok áramlását természetesen a határokon túl is biztosítani kell – a Secret Control GPS Kft. ebben a Vodafone szolgáltatását és SIM kártyáit veszi igénybe. Szász János szerint megbízható nemzetközi telekommunikációs szolgáltatásra volt szükségük. Ez biztosítja ugyanis, hogy a fuvarozókat a „vakfoltok” miatt ne érje büntetés vagy szolgáltatáskiesés.

További részletekért hallgassa meg a beszélgetést!